Skip to content
Uncategorized

Tänk om prins Carl-Philip hade blivit vår Zlatan

Den senaste tiden har jag läst en hel del om prins Carl-Philips åtaganden och evenemang. Han är en av de personerna i kungahuset som jag fascineras av allra mest, eftersom jag tycker att han väljer att använda sin position till så många bra saker. Flera vet säkert att han en festival som syftar till att minska nätmobbing, och Sofia ordnar en , och det är något som ligger helt rätt i tiden och är välbehövligt. Men i dag är det inte det jag vill diskutera, utan hur han lyckas använda sport till en fördel.

Det var när jag letade efter information om bets på AC Milan som är sugna på att värva Zlatan, som jag började tänka på sportintresset i kungahuset. Alla i Sverige känner till Zlatan. Han är kanske den spelare som nått allra störst framgångar både internationellt och nationellt och är något av en hjälte för det svenska folket. Tänk om prins Carl-Philip hade fått en lika framgångsrik fotbollskarriär? Tänk om det hade varit han som blivit nominerad till tre olika priser istället för Zlatan?

Numera kopplar många samman prinsen med motorsport. Han är en flitig besökare på banorna och verkar trivas med att tillbringa timme efter timme på åskådarläktarna. Men, det många inte vet om Carl-Philip är att han var en lovande fotbollsspelare i ung ålder. Han började spela för Brommapojkarna 1986 när han bara var 7 år gammal, men av olika anledningar slutade han spela när han var 12 år. Hans fotbollskarriär blev med andra ord inte så lång men jag kan ändå inte låta bli att fundera över hur Sverige hade sett ut i dag om vi hade haft en prins i landslaget under några år.

Visserligen kräver det både tid och planering att vara en del av monarkin så det är förståeligt att medlemmarna i kungahuset inte har tid att utveckla sina sportkunskaper på samma sätt som vi vanliga dödliga kan, men något speciellt med Carl-Philip är det ändå. Han är ju uppenbart fortfarande intresserad av hälsa och välmående och det jag vill hylla honom för är att han kombinerar de här sakerna med goda ändamål. Ett exempel på det är när han sprang Lilla Barnets lopp som drar in pengar till forskning om nyfödda barn. Prinsen använder sin roll på ett enligt mig utomordentligt sätt. Genom att delta på sådana här lopp lyckas han sprida kunskap om det faktum att det i Sverige är över 10 000 barn varje år som behöver avancerad vård för att överleva. Det är en sak som åtminstone inte jag kände till före jag läste om att prinsen deltog i loppet.

Jag ville lyfta upp Carl-Philip i dag för att hans handlingar påminner mig om att jag kan försöka jobba för det goda i världen, oavsett om det handlar om sport eller inte. I grund och botten är det kanske det ett kungahus ska kunna göra; det vill säga uppmuntra befolkningen i landet att göra goda saker. Alla har sina egna förebilder som hjälper att motivera en, och prins Carl-Philip är en av mina. På sätt och vis är Carl-Philip redan en hjälte som Zlatan även fast han inte blev ett fotbollsproffs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *