Hur du lyckas med din marknadsföring via Facebook

Många tror idag att marknadsföring på Facebook är enkelt och att du kan höja din trafik till din sajt genom några snabba inlägg. Sanningen är dock att Facebook är mer komplext än vad man kan tro. Att slänga upp ett inlägg här och där utan vidare eftertanke kan dessvärre ta död på trafiken till ens sajt. Facebook, lik vilken annan marknadsföringsplattform som helst, kräver därför en god strategi, kännedom om ens målgrupp och stort tålamod.

facebook marknadsföring

I detta inlägg tänkte vi därför ge dig några smarta strategiska tips på hur du kan lyckas med din marknadsföring via Facebook. Hur du på bästa sätt kan möta din målgrupp och hur du kan öka din trafik på din egna sida.

Välj din publik med omsorg

En av de kanske viktigaste faktorerna för att du ska lyckas med din marknadsföring via Facebook är att du väljer din publik med omsorg. Idag är det dessvärre vanligt att företag, bloggare och andra internetbaserade marknader, jagar fel publik och därmed förlorar i kampen om en lyckad Facebookannonsering.

Det händer alltför ofta att man inriktar sig mot en viss typ av målgrupp, en målgrupp som kanske inte alls är intresserad av att se annonser och marknadsföring när det sitter på Facebook. Det är därför viktigt att du tar reda på vad din målgrupp söker, och på så vis lära dig vad dessa behöver. Tränings- och hälsokoncernen Sats är några som lyckats locka en stor kundkrets till sin Facebooksida. Med över 50 000 följare och likes, har man en klar bild om dess publik. Man känner sin publik väl och vet vad de har för krav och önskningar. Genom att erbjuda personliga och intressanta inlägg om kropp och hälsa, om nya och spännande klasser, nya kampanjer och så vidare, har man helt klart lyckats med sin marknadsföring på Facebook.

Så var smart och strategisk när du börjar marknadsföra dig via Facebook. Lär känna din publik redan innan och marknadsför dig efter deras önskningar och krav.

Var personlig och dela värdefullt innehåll

Det många idag, främst större företag, missar när de marknadsför sig via Facebook är att de blir för opersonliga. Det man inte får glömma med Facebook är att detta är en plats för sociala interagerande, ett nätverk där människor samlas för att kommunicera och skapa nya kontakter, en plats som främst utvecklas för människors sociala behov.

Att publicera opersonliga inlägg är därför desamma som att gå emot konceptet kring Facebook, och istället gäller det här att vara personliga, att föra fram sitt budskap på ett mänskligt och personlighetsingivande sätt. Använd humor, var tydlig, men framförallt – vissa din publik att det faktiskt är en äkta person som skapat inlägget, en person med hjärta och hjärna, någon som brinner för sin produkt och som behandlar denna som om det vore ens egna barn.

Skapa en dialog med dina kunder

Att låta din publik integrera med dig via Facebook är ett utmärkt sätt att skapa en social kontakt. Människor har ofta frågor och synpunkter om dig eller din produkt, och genom att låta dessa få möjligheten att ställa sina frågor i inlägget, eller via andra typer av kontaktinteraktioner, gör att det känner sig mer delaktiga och kan på så vis på en bättre upplevelse av dig och produkten du annonserar om.

Dock finns det de person som alltid måste vara kritiska, och det är inge fel med det. Det kan vara personer som är missnöjda, eller kanske rent av besvikna på dig och dina produkter. Det är aldrig kul att få negativa och kritiska kommentarer på ens Facebooksida, men det finns ett flertal metoder du kan anamma som hjälper dig genom dessa, och som dessutom kan vända kundens åsikt och känslor.

* Svara alltid med en trevlig ton. Oavsett om du känner att kritiken är obefogad och orättvis, och hellre skulle vilja be kunden att gå någon annanstans, så kommer du längre på att vara trevlig och tillmötesgående.

* Att även bekräfta att du sett kritiken är ett utmärkt sätt att bemöta den missnöjda publiken. Du kan be om ursäkt för att kundens missnöje, och ta det som feedback till förbättring. Genom att upplysa kunden att du hört och sett denna, ger du personen den uppmärksamhet och gensvar denna kanske söker efter.

* För att förstärka, svälj din stolthet och be om ursäkt om någon/några tar illa vid i ett inlägg du publicerat. Att visa att även du bara är människa och gör misstag, resulterar i ett medlidande och förståelse som gör att du på så vis rädda dig ur en kritisk situation.

Här är Sveriges olika banker mycket framstående i interagerande med sina kunder. Bland annat kan kunder hos, exempelvis, SEB interagera på bankens Facebooksida. Banken har arbetat fram ett smart system där kunden snabbt kan finna relevant information men även snabbt få den hjälp och stöd som

behövs. Bankerna använder helt enkelt Facebook som en utökad kundsupport, vilket alltid är ett vinnande koncept.

Skapa engagemang och aktiviteter

Som ovannämnt är det ett otaktiskt drag att vara för opersonlig och sluten när det kommer din annonsering och marknadsföring via Facebooks sociala plattform. Att din publik inte får ett trevligt välkomnande, eller erbjuds produkter som inte stämmer överens med deras preferenser, är desamma som att ta död på din produkt.

Att därför skapa ett engagemang och aktivera din publik är ett utmärkt sätt att skapa intresse, och det finns ett flertal sätt att göra detta på. Bland annat kan du skapa olika enkäter, där kunderna kan bedöma produkten eller tjänsten. Du kan även skapa olika tävlingar, som göra att kunderna kan få chansen att vinna dina produkter – och på så vis på ett trevligt intryck.

En marknads som bland annat har lyckats väl när det kommer till att engagera sina kunder är den så kallade iGamingindustrin. Spel på nätet är ett intresse som vuxit i en rasande fart, och utöver att erbjuda dagliga reklamer via TV och radio, affischer och annonsens på mängder av olika plattformar och sajter, vet de även hur man underhåller och engagerar sin publikskara på Facebook. Bland annat har Ninja Casino och förtagets Facebooksida funnit en god strategi, där man både lyckats engagera spelare, i from av olika tävlingar och interaktioner, men även genom att informera om kommande och befintliga kampanjer som finns på den faktiska spelsidan.

Ha tålamod och skapa en tydlig strategi

När du börjar med marknadsföring via Facebook kommer du snabbt märka att ett, eller två inlägg, inte kommer att göra en större inverkan på din trafik. Precis som vilken bloggsajt, eller nytt företag som helst, krävs det både tid och tålamod innan du byggt upp en följarskala. Att även bygga upp en god strategi för din marknadsföring är viktigt för att du ska kunna se tydliga resultat.

Som du nu nog förstår är marknadsföring via Facebook inte direkt en dans på rosor. Det är alltså inte bara att slänga upp ett inlägg här och där, och tro att ens trafik kommer att stegra i höjden. Nej, så är det inte. Istället krävs det djup eftersökning, engagemang och tålamod, men framförallt – känsla för god kundkontakt. Lär känna din målgrupp, och skapa en relation med dessa. Bygg upp en genomtänkt strategi och se sedan hur din trafik ökar på sidan. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *