Skip to content
Uncategorized

Sökmotoroptimera ditt blogginlägg i 9 steg

Vill du ranka högre på Google?

Förtjänar din blogg en bättre placering på Google? Har du inte sökmotoroptimerat ditt inlägg så är svaret nej, i alla fall inte enligt Google. Du måste förtjäna din placering och det gör du genom att optimera ditt inlägg för sökmotorer.

Så, hur gör man för att ranka högre?

Man flirtar med Googles algoritmer!

Men vad är det hon säger egentligen, ska man smöra för privilegier? Absolut! När det kommer till sökmotoroptimering är ingenting heligt -förutom user experience. Din optimering får aldrig påverka besökarens upplevelse negativt.

Ett välskrivet blogginlägg är som godis för Googles Algoritmer. Ett sökmotoroptimerat blogginlägg är för Google som kolanappar är för den sötsugne, som kaffe för en utvecklare eller som konverteringar för en inbound marketer. Ja, ni förstår vikten av det hela.

Så, hur charmar man algoritmerna och vad ska man undvika för att inte få en bakläxa á la Google? Nedan följer 10 tips för bättre SEO-bloggning.

1. Använd sökord

Använd sökord dina läsare söker efter. Skriver du ett inlägg om yrket städare, skriv då städare och inte sanitetstekniker. Titlar i all ära men ibland får man överväga funktion framför prestige.

Konkurrensen kring sökord är ofta hård och Google tar faktiskt inte hänsyn till dem över huvud taget längre, andra sökmotorer gör det fortfarande och därför kan det vara en idé att inkludera dem i alla fall. Använd inte fler än 5 sökord per inlägg.

Låt det aldrig bli uppenbart för läsaren att du använt sökord. Ett plötsligt “inbound marketing” i en artikel om heliumballonger är väldigt uppenbart. Välj relevanta och mindre uppenbara sökord, för både sökmotorer och besökarens skull.

I det här inlägget använder vi bland annat dessa sökord:

Skärmavbild 2016-10-28 kl. 11.09.46.png

2. Responsiv blogg

Responsiv design innebär att layouten ändras och anpassas efter skärmens storlek, vilket gör att hemsidan alltid ser bra ut oavsett om den visas i en dator, telefon eller ipad.

Google har uppdaterat sina sökmotorer för att förbättra kvaliteten på sökträffar i surfplattor och smartphones, vilket betyder att webbplatser som inte är responsiva kommer att ranka sämre. Det är en väsentlig del av SEO (Search Engine Optimization) och för att vara med och nosa i toppen av sökresultaten behöver din blogg vara responsiv.

3. Skriv till din målgrupp

Vad är de intresserade av och vad vill de läsa om?

Hitta de plattformar där dina läsare är aktiva, finns de på LinkedIn? Facebook? Ta reda på vart din målgrupp är och dela dina inlägg på deras plattformar. Chansen att dina inlägg får ‘likes’ och ‘shares’ ökar markant om de som snubblar över inlägget är intresserade av innehållet.

4. Använd Meta-beskrivning

Meta-beskrivning är den text som syns under titeln och URL:en i sökresultatet. Dess syfte är att väcka intresse och få besökaren att klicka på länken. Den fyller samma syfte som en CTA och ska också uppmana till handling. Exemeplvis “Läs mer om..” eller “15 tips för bättre..”. Läsaren ska inte kunna motså att klicka på länken!

Vi skriver med andra ord en meta beskrivning för att öka klickfrekvensen från Googles sökresultat. Själva texten som utgör meta-beskrivningen ignoreras däremot av algoritmerna, och varför ska vi då lägga ned tid på att vispa ihop en riktigt crisp meta?

För att Google tar hänsyn till ökad klickfrekvens! Har du en bra meta-beskrivning får du fler klick vilket ger högre klickfrekvens -och desto högre klickfrekvens desto högre rankas du!

Så, bortse från att algoritmerna inte nappar och meta away!

Så här crisp kan en meta se ut:

tiogoda.png

5. Tydliga URL:s

Vi vet hur en URL ser ut, men vet ni varför den ser ut som den gör?

Datorer kommunicerar med servrar via IP-adresser. Dessa adresser består av siffror vilket är lätt för datorer att förstå men mindre lätt för oss människor att uppfatta och memorera.

Därför skapades URL:er (även kallade webbadress & sökväg) vilket är en IP-adress skriven i bokstäver, så att vi människor också hänger med! Bra va?

Exemplet nedan visar att vi är inne på iGoMoons blogg.

Skärmavbild 2016-10-27 kl. 16.39.16.png

 

Har du tydliga URL:er kan du också analysera användarstatistiken för respektive sida via analysverktyg som exempelvis Google Analytics (och optimera sidorna därefter!). Både Google och besökare tycker om att se vart på sidan de befinner sig, en bra sidstruktur är alltså en fördel för både rankningen och användarvänligheten.

6. Uppdatera regelbundet

Det finns många anledningar att ha en levande hemsida med aktuellt innehåll. Att blogga regelbundet å ditt företags vägnar gör att hemsidan alltid är uppdaterad, aktuell och intressant -vilket gör både sökmotorer och besökare glada.

Google älskar nytt och uppdaterat innehåll och besökare vill gärna se att någonting nytt har hänt.

7. Använd tydliga rubriker

Förutom att använda rätt kodstruktur är det bra att inkludera nyckelord i rubriker. Det behöver inte vara exakt samma ord som titeln utan får gärna vara en variant av den, på så vis syns man också på fler sökfraser relaterade till nyckelordet.

Nog för att vi jobbar på en webbyrå och gillar att snacka kod, men det är faktiskt väldigt viktigt med en tjusig rubrik rent kod- och strukturmässigt. Har ditt blogginlägg en fin kodstruktur kommer Google finna den mycket mer attraktiv och ranka den högre.

Generellt formaterar man överrubriker med html-taggen <h1>, underrubriker med <h2> och under-underrubriker med <h3>.

8. Länka vidare från ditt inlägg

Länka till andra sidor på din webbplats från ditt blogginlägg. Det kan vara ett relaterat blogginlägg eller en kontaktsida. Finns det många länkar till en sida talar det om för både besökaren och Google att sidan innehåller viktig och relevant information. Interna länkar underlättar också för Google att indexera sidorna.

Länkar du vidare från ditt inlägg får du också besökaren att stanna kvar på sidan och läsa mer, vilket vi så klart vill!

Externa länkar från andra webbplatser är också positivt, tänk däremot på att aldrig köpa länkar och tillåt inte länkning från oseriösa hemsidor, det stjälper mer än hjälper. Google tycker inte om fula länkar och det krävs många, många flirtisar för att hamna på Googles goda sida igen.

Här har vi i ett blogginlägg länkat vidare till ett annat blogginlägg som heter “kulturkemi”.

Skärmavbild 2016-10-28 kl. 07.39.02.png

Tänk på besökaren & ha tålamod

Följ mina råd ovan, men glöm inte att skriva inläggen till dina besökare och inte till Google. Skriver du till dina besökare (med optimering i åtanke) så kommer både besökare och Google bli tillfreds.

Man måste ha tålamod med sökmotoroptimering, resultatet syns inte över en natt och det gäller att vara ihärdig och göra samma sak om och om igen. 

Känns det svårt?

Det är det inte, vi lovar!

Det är lättare om man gör rätt från början och har SEO i bakhuvudet redan innan man börjar skriva inlägget. Gör man det tillräckligt frekvent kommer det sitta i ryggmärgen och rätt som det är har du vispat ihop en schysst meta i sömnen och strukturerat länkar i huvudet under tacomyset.

Känner du att du inte har tid eller möjliget att lära dig SEO kan du ta hjälp av en webbyrå eller en SEO-konsult, antingen som rådgivare eller helt lägga (ranknings-) ödet i deras händer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *