Fraktus föreläsning med James Brocka

James Brocka kommer från företaget FRAKTUS och föreläste för vår styrelsen om olika regler gällande frakt mm.

NSAB är ett förenklat lagverk mellan Nordiskt Speditörförbund och organisationer som representerar transportköparna i de 4 nordiska länderna.

Som exempel: När du tar emot ett paket så är det viktigt att notera ev. skador på paketet/varan. Du måste rapportera dessa inom 7 dagar. Skriv på efter det att du har kontrollerat leveransen.

Exportrådet heter idag Business Sweden de kan allt om världens export och import regler.

Tullverket hjälper dig med information som bör/skall finnas på handelsfakturan.

De erbjuder gratis rådgivning åt svenska bolag.

frakt och kostnader

Genom Brexit kommer det nya regler. Det kommer troligen att vara likt situationen med Norge, vi kommer att få göra import och exporthantering.

Vilka papper måste jag ha? Hur ska jag skicka godset, flyg, som paket eller pall. Om jag ska ta på en container vem ska jag anlita, vilken produkt skall jag välja? DHL (Euroconnect), Schenker eller någon annan? FRAKTUS samordnar och förenklar logistik.

Det går att ta gods från UK sjövägen (container) men man använder mest landburen trafik och färja.

Om du helt plötsligt vill ändra adress dit paketet ska skickas.

DHL tar ca.100 kr för att lokalisera och korrigera adressen. Se till att du har rätt adresser, kontaktperson och tel från början.

Idag har FRAKTUS ca.70 olika leverantörer/partners, inkluderar de stora på marknaden. FRAKTUS är oberoende och tillhandahåller en webbportal där du kan boka lokalt, utrikes och få en överblick över fraktalternativ, fakturor mm. Det finns personal som hjälper dig som kund eftersom ”rätt” fraktlösning kan vara besvärligt att hitta.

Det kan tillkomma avgifter i samband med sena ändringar och/eller servicetillägg. Dessa förmedlar FRAKTUS vidare från berörd fraktförare.

Vem skall jag anlita? ……. DHL, TNT, UPS eller något mer specialiserat alternativ?

James har även skrivit böcker om stress som jag ska börja läsa. När jag har läst dem kommer jag dela med mig av dem här i bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *