Prinsessan Märtha Louise påstår att hon inte är äkta kunglighet

Jag har träffat Märtha Louise som genom ett test  insett att hon inte är en äkta prinsessa.

Prinsessan har ett stort kulturintresse, inte minst vad gäller sagor och har flera gånger läst sagor för barn på norsk television. 2004 skrev hon barnboken Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet, om blivande kung Olav V:s ankomst till Norge 1905, och från 2007 har, med henne som projektledare och beskyddare, utgivningen pågått av det stora, ambitiösa sagoboksprojektet Eventyr fra jordas hjerte,[5] med en unik samling av sagoberättelser från alla världsdelar i flera volymer med illustrationer av konstnärer från olika länder. 2006 medverkade hon i radioprogrammet Sommar i Sveriges Radio P1. Hon blev 2008 den första mottagaren av kulturpriset Regnbågåbrua(till norske konstnären Vidar Sandbecks minne) för sitt kulturella arbete. Som älskare av hästar och ridning sedan barndomen deltog hon ofta i tävlingar fram till det att hon gifte sig.

Prinsessan Märtha Louise är utbildad i sjukgymnastik (men har aldrig utövat yrket) och rosenmetoden. Hon är intresserad av alternativa behandlingsmetoder och har tillsammans med Elisabeth Nordeng startat skolan Astarte Inspiration, där man bland annat ger kurser i healing och andra andliga bildningsverksamheter internationellt. Hon hävdar att hon kan kommunicera med hästar, avlidnas andar och änglar,vilket hon och Nordeng också beskriver närmare i boken Möt din skyddsängel (2010), och det är något som väckt stor uppmärksamhet och livlig debatt i Norge. Hösten 2013 utkom uppföljningsboken Änglarnas hemligheter: änglars språk, natur och hur du öppnar dig för dem. Prinsessan Mette-Marit menar i en biografi att prinsessan Märtha Louise kan hela sjuka och att hon har botat henne från njurbäckeninflammation genom handpåläggning

Därför påstår prinsessan Märtha Louise att hon inte är en riktig prinsessa?

Hon hade som barn läst sagan “Prinsessan på ärtan”. Hon gick till deras kock och bad om en ärta. Hon skulle göra samma test och eftersom hon bara hade en madrass så borde detta test fungera bättre på henne än på prinsessan i Sagan. För prinsessan i Sagan hade 20 madrasser och ändå fick ont i ryggen av den lilla ärtan. Prinsessan Märtha Louise vaknade på morgonen och kände ingenting. Detta fick henna att tro att hon verkligen inte var en äkta prinsessa som barn.

Prinsessan Märtha Louise berättade att när hon var barn kunde hon fly genom att klättra hon upp i träd där ingen kunde nå henne förrän hon skulle ner. Hon har mycket känslig nästa och kunde känna sin mammas parfym chanel 5 på 20 meters avstånd.  Hon visste inte att hon var högkänslig men nu ser hon att även dottern var det

När var det och hur var det när prinsessan Märtha Louise kände att hon var högkänsliga?

Svar: Jag är normal inom det att vara högkänslig och jag lärde sig sätta gränser. Jag tål inte det som alla andra tål. Kan ej stressa för då bryter jag ihop. Jag trodde ett tag att jag var tokig. När jag var med mina vänner en hel helg och haft trevligt kunde jag inte förstå varför jag var tvungen att gå ut i skogen och gråta. Nackdelen är att man är där för andra hela tiden. Många människor betror sig till en dvs delar med sig och folk vet ej varför de har sådan lust att prata av sig med en och allt detta blir för mycket. Det är viktigt att lära känna sina egna gränser. Jag kände att deras mående var viktigare än mitt eget. Antingen var jag jätteglad eller jätteledsen och kunde aldrig må normalt. Man får inte med sig livet när man gör så helt enkelt.

Högkänsliga och folksamlingar går det ihop?

När man är högkänslig klarar man inte av gallerior. Märtha Louise klarar av 40 minuter och hennes författarkollega orkar 25 minuter. Ser omgivningen på er annorlunda frågar mentorn

Märtha Louise var blyg som barn

Första skoldagen ville hon gömma sig bakom sin mamma men det gick inte fotografer ville fota just henne. Hon hade bra kontakt med djur. Hon kunde se när folk sa att de mådde bra fast att de mådde dåligt. När hon kom till stallet och träffade sina hästar kände hon en större tillit till hästar än till människor.  Märtha Louise känner precis som jag gör att hon inte orkar med kallprat utan är en väldigt djup människa.

Du beskriver dig som hudlös-all kritik mm går in direkt. Allt som ej är kritik som man uppfattar som kritik. Jag har inget skydd säger hon. När jag var liten skulle jag testa vara en äkta prinsessa. Har ni hört om prinsessan på ärtan. Hon bad kocken om ärtan och hade bara en ärta. Hon sov gott och sov bra. Hon var ledsen och besviken för hon var ingen äkta prinsessa. Hon gick till sin dadda som förklarade det symboliska. Man blir gul och blå i mötet med andra då för man är hudlös.

Jag förstod allt Märtha Louise sa men hade lite svårare att förstå Elisabeth när hon talade Norska. Märtha Louise och Elisabeth Nordeng är ett bra team tillsammans.

Moderator är Nina Eklund Tegar, f.d. ordförande för SFH – Sveriges förening för högkänsliga när Märtha Louise och Elisabeth Nordeng skulle intervjuas.

Insikten om att de var högkänsliga blev en viktig vändpunkt i livet för prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng. prinsessan Märtha Louise säger även att hon kan samtala med döda på andra sidan bl.a många kungar som har dött för länge sedan. Då kanske hon även kan mer om kungligheter än vad någon annan kan, tänker jag? Trots sina olika uppväxter – den ena i en offentlig roll med en hel nation som arbetsgivare – den andra i ett vanligt medelklasshem i Oslo – kunde de se stora likheter i varandras liv. Båda hade varit extra lättsårade, grubblande och sökande. Och båda hade alltid känt sig annorlunda och ”fel”.

Nu har de tillsammans skrivit boken Född sensitiv som handlar om att lära sig utnyttja sin potential som högkänslig. Att vara djupt mottaglig för sin omgivning är framförallt en styrka, menar författarna. Deras öppenhjärtiga och nära berättelser varvas med forskningsbaserad kunskap om högkänslighet med utgångspunkt i psykoterapeuten Elaine N. Arons definition av begreppet.

Jag själv tillhör också den högkänsliga personligheten och är född med gåvan och bara veta saker. Detta kan till en början göra en människa väldigt ensam och med tiden finner man likasinnade personer.

Ett svar på ”Prinsessan Märtha Louise påstår att hon inte är äkta kunglighet”

  1. Å så fin blogg, Anne. Takk for at du skriver om oss og arbeidet vårt i Soulspring. Det er viktig at alle får kunnskap om høgsensitivitet. Også dem som ikke er det selv. For opp mot hver 5. person har jo dette medfødte personlighetstrekket. Flott at du er med og sprer informasjon på en så fin måte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *