Sveriges svar på Drottning Elizabeth

Kungen och Statsministerns närvaro vid högtidsgudstjänst med anledning av reformationsåret.

Jag var på väg till Stockholm denna dag i affärer så jag hann inte med så mycket. Fast jag har ändå mycket att berätta om denna dag. Jag körde fram min bil så nära som möjligt till Domkyrkan för att inte spilla tid.

Sveriges svar på Drottning Elizabeth

Sveriges svar på Drottning Elizabeth är enligt mig ärkebiskopen Antje Jackelén. Detta för att båda har samma utstrålning när de är bland människor. Speciellt när hon minglar med kungahuset. Hur Antje rör sig och hur hon ser så där väldigt nöjd ut att folk har samlats påminner mycket om hur Elizabeth brukade le när hon var mycket yngre.

Reformationen firades i domkyrkan

Häromdagen firades reformationen i Uppsala domkyrka. Över hundra gäster, däribland kungen och Stefan Löfven fanns på plats.

500 år har passerat sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg, vilket har uppmärksammats under en hel vecka. Föreläsningar, gudstjänster och nyskriven musik har lyft och påmint om reformationens betydelse. De har även bjudit in en sångerska som var samisk och hade på sig samisk folkdräckt.

-1520 krävde Luther att varje stad skulle ha en skola för flickor. I dag packar fler än någonsin sina skolväskor, sade statsminister Löfven i ett tal.

Kungen och statsminister

Kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven fanns på plats i under högtidsmässan i Uppsala domkyrka när firandet av reformationen kulminerade.

Löfven citerade en dikt av Tomas Tranströmer: ”Det finns mitt i skogen en glänta som bara kan hittas av den som gått vilse” och menade att kyrkan kan vara just en sådan plats. Jag har nu en liten bok hemma från detta event som heter “Jag skäms inte för evangelium”. Mycket fin text till framsidan av boken tycker jag.

-Att dela svårigheter och mörker, men också mötas i ljus och hopp. Det behövs i vår tid som präglas av konflikter, sade Löfven. Jag gillar faktiskt Löfven och visste ni om att han var adopterad?

Leddes av ärkebiskopen Antje Jackelén

Han tog upp globala samhällsproblem som klimatförändringar och de ”antidemokratiska krafter som vädrar morgonluft”. Han anser att ingen utveckling är ödesbestämd och människor, i kraft av sin gemenskap kan bidra till viktig förändring.

-I gemenskapen kan vi flytta berg.

Gudstjänsten med temat ”Jag skäms inte för evangeliet” leddes av ärkebiskopen Antje Jackelén.

-Luthers upptäckt står sig. Det är befriande att veta att det allra viktigaste i livet kan man inte köpa sig, sade Jackelén.

Medverkade gjorde även bland annat den katolske kardinalen Anders Arborelius och biskopar i Svenska kyrkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *