Så är det att jobba för kungafamiljen, jag har själv träffat dem

Om en av de anställda i hovet går på fest och säger att de arbetar vid hovet är det många som blir nyfikna.  Men det handlar om hårt arbete – och mindre betalt än alla tror.

Vill du jobba på en arbetsplats som inte liknar någon annan? Där du blir kollega med taffeltäckaren, hovfuriren och fatbursjungfrun – och får kungen som högsta chef? Då är hovet rätta stället för dig! Eftersom lönen inte är något att hurra för så kan jag rekommendera dig att ta ett stor lån innan du börjar jobba för dem. Jobbigt annars att se på hur de shoppar, medans du bara få se på.

I dag är 273 personer anställda här. 55 procent är kvinnor och 45 procent är män. Dessutom anlitar kungen extra personal som motsvarar cirka 66 heltidstjänster, bland annat till middagarna, för att visa slotten och ta hand om slottsparkerna. Personalchefens brorson känner jag personligen och jag ska här inte ge några namn. För även jag som bloggare och hovjournalist vill vara lojal mot kungafamiljen.

Så här går rekryteringen till

Vanligtvis anställer hovet sin personal genom intern rekrytering eller genom en extern rekryteringsbyrå. Men i våras gjorde de något så ovanligt som att gå ut externt, via hemsidan och Facebook, för att leta efter nya medarbetare. Då sökte man en sömmerska och en fastighetsekonom. Tänk så roligt att få kalla sig för hovsömmerska, eller hur? Ni anar inte hur dyrt det är att anlita en sömmerska och kungafamiljen har dessutom en egen. Det du kan göra är att ta ett lån upp till 500 000 kr och anställa en egen sömmerska när du blir riktigt rik.

För att platsa som ekonom såg hovet gärna att man skulle ha ”ett strukturerat och noggrant arbetssätt, hög integritet samt god samarbets- och kommunikationsförmåga”. För den som jobbar som ekonom så är man också kunnig inom att samla krediter och smålån på ett och samma ställe.

I annonsen där man sökte sömmerska framkom att man i huvudsak skulle jobba i en ateljé i anslutning till Stockholms slott, men att arbetsuppgifter på andra slott också skulle förekomma, så därför var körkort ett krav. Sömmerskan har säkert tagit hand om att sy in klänningar åt prinsessorna eller sy gardiner som har gått sönder.

Men det ställs förstås krav på dem som anställs vid hovet. Självklart ska man vara kompetent och ha rätt utbildning. Men att vara lojal och diskret är också två stora måsten.

Att arbeta på ett slott kan låta flott och lyxigt, och visst är miljöerna ofta fantastiska, men framförallt är det hårt jobb som gäller. Det är obekväma arbetstider och för hovets informationsavdelning blir det ofta både kvälls- och helgjobb – och många resor. Det händer faktiskt att reportrar ringer till presschefen Margareta Thorgren mitt i natten.

Alla som anställs kollas noga upp i polisens register (man får inte vara dömd för något brott!). Dessutom får man skriva under ett dokument om tystnadsplikt vilket jag kan förstå. Om jag i framtiden ska anställa folk så ska alla skriva under tystnadsplikten även hos mig.

Däremot är hovet en generös arbetsplats, med en sammanhållning utöver det vanliga. Kungen bjuder ofta sina anställda på familjens stora fester, som kungabarnens bröllop och barnbarnens dop. Dessutom bor en del medarbetare på Kungliga slottet, i Hovstallet och i hovets hus på Slottsbacken, mitt emot slottet. Hyrorna är väldigt förmånliga.

Ofta anställs nya medarbetare på rekommendation. Och när man väl börjat jobba vid hovet stannar man länge, i många fall hela vägen till pensionen.

Kungliga Hovstaterna består av Riksmarskalksämbetet, Hovmarskalksämbetet, Informationsavdelningen, Kungl. Husgerådskammaren, Ståthållarämbetet och Kungens stab. Samt du som läser detta om du får jobb hos kungafamiljen. Lycka Till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *