Att få snygga tänder med tandställning har vi velat ha hundratals år

Önskan att vilja ha fina raka tänder han funnits från tidernas urminnes då gamla mumifierade rester av människor har visat att dom haft trådar lindade runt enskilda tänder i försök att räta ut dom.

I gamla skrifter står det at Hippokrates rekommenderad tandreglering för att räta ut tänderna. Genom åren har tekniken gått framåt med tandställning och en fransk tandläkare som heter Pierre Fauchaud publicerade en bok 1728 som hette ”The kirurg Dentist”. Han använde sig av dåtidens ”räls” som kallades
”Bandeau” som var som en hästsko med en formad del med metalltrådar som hjälpte till att flytta tänderna.

1700-talets tandställning såg inte så bekväm ut

1800 talet

På tidigt 1900-tal så i America var det Edward H. Angle som kom på dagens tandställning som används än i dag. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och idag finns det tandställningar man kan ha på insidan av munnen, osynliga skenor ska ” invisalign tandställning” och fästen som är gjorda av keramik och är vita för den som vill vara mer diskret. Den kostar dock lite mer.

En trend

Att ha tandställning är trendigt just nu, eller det har varit det som senaste åren. Det finns många bloggare som har haft räls som bland annat Ida Warg, Kenza som hade sin räls på insidan av tänderna för några år sedan och nu ska min kollega Missjennie precis sätta in sin tandställning hos Aqua dental.

En tandställning brukar man få ha ungefär 1-2 års tid beroende på vilket behov man har, och under den perioden går man och spänner den ungefär var varannan månad.

Är du rik bär du tandställning

Visste du om att i USA är det endast folk som har bra ekonomi som också har råd med en tandställning. När man i tonåren i Sverige skäms av visa upp sin mun vid tandställning, så skryter man extra och skrattar ofta när man bär en sådan i USA: För tydligen är det väldigt dyrt med dettai USA och kostar mer än en vanlig månadslön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *