Välkommen till hertiginnans äggskolan

Nu ska jag föreläsa för mina besökare om Ägg dvs äggskolan. Ni bör veta detta om ägg för att det ingår i en mänsklig allmänbildning.

Färskhet och förvaring

Ägg bör förvaras svalt i kylskåp, sval eller i skafferi för längsta hållbarhet. Vänd den toppiga sidannedåt, eftersom den lilla luftblåsa som finns i ägget då hamnar överst och förhindrar gulan mot att gå mot skalet. Du kan inte frysa hela ägg i skalet, då förstårs konsistensen. Däremot går det utmärkt att knäcka ägget viskap upp det och sedan frysa. Ägget är ordentligt skyddat av sitt skal men undvik ändå att förvara nära produkter som luktar starkt. Det händer att äggen tar smak även om det inte sker så ofta.

Hållbarhet

Enligt lag märks alla ägg med en bäst före tid på 28 dagar från värpdag, men i regel kan du konsumera ägg långt efter passerat bäst före datum. Du kan förlänga äggets hållbarnhet genom att förvara äggen svalt och med toppen nedåt. Är du osäker på om ägget går att äta är mitt tips att du kuktar på det. Det är inte farliga att äta så länge det inte luktar illa.

Går det att veta när ägget är gammalt

Ja visst finns det några gamla husmorsknep som fungerar bra. Om du placerar ett färskt ägg i ett glas vatten så lägger det sig ner på botten. Efter drygt en vecka ställer det sig upp och när det börjar bli gammalt flyter det upp till ytan. Anledningen är att ägget andas genom skalet och avdunstar vatten. I äggets ände finns en liten luftblåsa som växer när den får mer utrymme.

Märkningsregler

äggskolan
äggskolan

0=ekologiska produktion

1= frigående utomhus

2=frigående inomhus

3=burhus

SE svenska ägg

441 står för Täljestad dvs vilken Gård ägget kommer från

äggskolan
äggskolan

Frågor & svar om ägg

Hur tar man reda på om ett ägg är färskt?

-färsk ägg sjunker i vatten

-färsk ägg har hög gula

-färsk ägg har liten luftblåsa

Varför är det svårt att skala?

Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är allför färskt. Ägg skalas lättare om du kyler ägget direkt efter kokning.

Varför blir en del ägg stora och andra små?

Unga hönor värper minder ägg medan  äldre hönor värper större ägg.

Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt?

En ung höna värper små ägg och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalet tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg blir ägg med tunnare skal.

Varför har vissa ägg flera gulor?

Unga höns kan värmpa ägg med flera gulor, vilket beror på omognad i hönans äggproduktion. Hönan sälpper helt enkelt äggulor samtidigt.

Varför skiftar gulans färg i olika ägg?

Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönsen har fått. Äggulans färg har inget me dnäringsinnehållet att göra.

Varför är äggen ibland bruna?

Bruna och vita hönsägg är innheållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror i stället på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita hönor värper vita ägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *