Gissa vem jag träffade på företagsänglarna?

Jag träffade Bengt Wiberg och ringde upp honom i dag. Bengt har nämligen uppfunnit och fått patent på en metod att tillverka portionssnus så att det inte svider och bränner och är skonsamt mot tandköttet och slemhinnan utan att påverka den där nikotinupplevelsen, smaken eller doften.

Jag lärde känna Bengt, som lär vara ensam om sin yrkestitel i världen ”snushälsoinnovatör”, under en tv-inspelning i vad som kan bli höstens tv succe i Företagsänglarna.

Metoden han använder är att i snustillverkningsprocessen integrera ett ultratunt och ofarligt membran på snusportionens ena sida. Denna skyddade sida läggs mot ditt känsliga tandkött och vips slipper du ont eller vara rädd för att något illa ska hända med din vackra mun när du snusar. Fyra av 10 snusare tycker svidandet är obehagligt.

Ifrån att ha hemsnickrat sina svidfria prillor hemma med hjälp av sin frus hårtång, pincetter och Sting Free Snus membranet har han nu blivit världskändis. I fjol blev nyheten om hans snus den mest lästa nyheten i Sverige på Aftonbladet. Tidningen Dagens Hälsa uppmärksammade honom i sin första positiva artikel någonsin om en snusprodukt som kan hjälpa världen att sluta röka cigaretter. I december vann han utmärkelsen för bästa affärside i Sverige i tävlingen Venture Cup.

”Ettan” i branschen, Swedish Match, har fått teckna ett licensavtal men har inte fått ensamrätt. Bengt vill att alla snusare ska få ta del av svidfria snusalternativ och att världens rökare ska kunna våga släppa cigaretterna för det vetenskapligt 98 % mindre farliga svenska snuset utan att behöva undra varför det svider så förbaskat när man provar snus.

På bilden ser ni min vän Bengt tillsammans med professor Brad Rodu ifrån USA där båda deltog som talare i Nordamerikas största konferens om riskminimeringsalternativ till den livsfarliga rökningen i maj.

4 svar på ”Gissa vem jag träffade på företagsänglarna?”

 1. Önskar verkligen att folk kunde avveckla nikotinet istället för att utveckla det. Om en inte redan är helt beroende finns det inga fördelar med det, det är inte ens roligt som alkohol. Förstår inte varför du stöttar detta heller?

  https://zaitzova.com/blogg/

  1. Nikotin är ett njutningsmedel precis som koffein, fast nikotinet har en åldersgräns på 18 år . Självklart bör den hälsosamma människan i dagens samhälle undvika allt som är onyttigt från bacon till alkohol och koffein och nikotin eller att vi rör på oss för lite dagligen. Få klarar av detta. Rökning dödar och snus gör det inte. Årligen dör 12 000 svenskar i förtid av rökorsakade sjukdomar som lungcancer i Sverige till en årlig kostnad av 31,5 miljarder av skattebetalarnas pengar. Inte klokt att rökning av cigaretter sponsras indirekt på detta sätt. Lungcancerpatienten betalar 1100 kr/år för frikort, sen kan behandlingen kosta flera miljoner. Varför? Om den sista miljonen svenskar slutade röka ev med hjälp av snus skulle mycket mänskligt lidande och astronomiska kostnader för samhället kunna sparas. En snusare kostar inte samhället någonting alls. Siffrorna ovan kommer från statliga socialstyrelsen och senast från cancerfonden i slutet av maj.

   Genom att “utveckla” snuset till att bli mer hälsosamt, kan fler sluta röka och spara liv. I världen dör 6-7 miljoner årligen i rökorsakad lungcancer (enligt WHO’s januarirapport) till en samhällskostnad av 11 000 miljarder kronor. Vad skulle inte den slanten kunna göra för samhällsnytta istället? Kanske utrota världens all fattigdom!

   Snuset är världens framgångsrikaste riskminimerings produkt som alternativ till rökning. Sverige har lägst andel rökare i världen men samma totala tobakskonsumtion som snittet i EU. Skillnaden är att vi snusar istället. Av denna snusförnuftiga anledning har Sverige också lägst dödlighet i lungcancer och andra hjärt- och kärlsjukdomar i världen! Om detta pratas det om bland forskare och allmänhet i hela världen. Därför var Sting Free snus inbjuden till USA för att föreläsa om dessa fakta tillsammans med forskarvärldseliten i #harmreduction.

   Mvh
   Bengt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *