Vad vet du om mindfullness?

Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet. För det är i nuet vi lever; det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat. Det låter enkelt, men kräver träning.

Den som tränar regelbundet genom meditationsövningar kommer lättare kunna leva i nuet och man tränar för att utöka detta fler minuter per dag. Precis som träning så kanske du orkar sprina endast 5 minuter i sträck första dagen. Sedan öka du på ju bättre kondition du får. Detsamma gäller just Mindfullness. Du övar på att leva här och nu mer och mer.
Mindfulness har översatts till medveten närvaro på svenska eftersom det bland annat handlar om att vara medveten här och nu. Ur det perspektivet är ett annan översättning “sinnesnärvaro”. Det är ett bra svenskt ord eftersom mindfulness handlar om närvaro av alla våra sinnen. Vi kan vara här och nu när vi ser, hör, luktar, smakar eller känner – alltså våra fem fysiska sinnen. Men med sinne menar vi också vårt psyke. Att vi är medvetet närvarande med våra tankar och känslor så att vi lär oss att förstå hur vårt sinne påverkar oss.Mindfulness kan hjälpa dig att bli mer närvarande i nuet. Man brukar även säga att livet är det som pågår nu medans du sitter och planerar annat. Livet står ju inte still eller klockan slutar inte gå bara för att du planerar något annat i livet. Du slösar bara din tid genom att leva i det förflutna eller oroa dig för framtiden. Jag brukar i varje fall varje sekund tänka på något som gör mig glad och resten skjuter jag upp till den dagen den sorgen.
Det problem du lider av i dag kan du lösa via mindfulness och här kan du båda prova på och bli diplomerad inom mindfulness.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *