Vågar du göra detta fördomstest?

Jag var lite nervös måste jag erkänna när jag skulle göra detta fördomstest då jag själv anser mig själv vara fördomsfri, vilket vem som helst skulle säga om sig själv.

Man säger väl inte att man själv är fördomsfull gör man det blir folk avskräckta. Fredens Hus på Uppsala Slott tog kontakt med mig och frågade om jag kunde hjälpa till med denna fördomstest. Jag är inte den som fegar ur tänkte jag och gjorde den och är nu väldigt stolt över att jag har vågat göra den. Du kan jag slå mig själv på bröstet som Tarzan och känna mig modig. Testet avslöjar vad andra tycker om mig bakom min rygg. Jag svarade på enkla frågor var jag bor, hur mycket jag tjänar, inkomst och vilken hudfärg jag har och detta blev andras fördomar om mig.

Du kan göra fördomstestet här.

Testet bygger på en stor undersökning om vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016. Undersökningen visar t.ex. att man tycker tjocka människor är lata, att kvinnor är irrationella och att skåningar är rasister. Vi har gjort en utställning där man kan lära sig mer om fördomar, som vi bl.a. använder i workshops med skolklasser.
Fredens Hus är en ideelll förening som samlar och förmedlar kunskaper om fredsfrågor i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006. Genom pedagogisk verksamhet och utställningar för barn och unga vill vi motverka rasism, våld, fördomar och intolerans! Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå, att lösa konflikter i vardagen, att träna dialog istället för våld.
Läs mer om oss och vår utställning #fördomar2016 på www.fredenshus.se
Har även lagt ut detta på min instagram @veckomagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *