Dags att börja spara – mina bästa tips!

Nu när en ny månad har börjat har jag tänkt köra i gång med ett flitigare sparande än tidigare. Visst, det finns otroligt många saker som jag skulle vilja ha och saker som jag skulle vilja göra så som att resa, köpa hus och så vidare och jag vet att jag är ung fortfarande men jag har ändå kommit underfund med att det är så värt att börja spara pengar så tidigt som möjligt! Hittills har jag faktiskt varit ganska dålig på att spara ”tillräckligt” – i alla fall när jag inte har något tydligt mål med sparandet som till exempel en härlig resa. Sedan är det ju inte helt lätt heller när jag lever som student just nu. Jag har inte så mycket att lägga på sparkontot när månaden närmar sig sitt slut, men jag försöker i alla fall.

Men jag kom att tänka på att jag inte nödvändigtvis behöver ha ett mål med sparandet så som en resa eller ett hus. Just nu är mitt mål bara att se pengarna växa! För att få lite inspiration sökte jag på nätet.

Min sparplan för att få pengarna att växa:

  • Planera! Ett av tipsen som jag läste i artikeln har med planering att göra. Så först och främst kommer jag att göra upp en budget för varje månad. I budgeten har jag bland annat tagit med hur mycket jag ska lägga på mat och nöjen samtidigt som jag ska få över en viss summa att lägga på sparkontot varje månad – jag är trots allt student.
  • Undvik små spontanköp! Jag är nog inte ensam om att strosa i butiker och shoppa allt från inredning till kläder spontant. För när det kommer till kritan är det oftast onödiga köp och saker som jag inte är i behov av. ”Många bäckar små” som man säger. Det blir mycket pengar i slutändan. Så nu är det slut på sådana köp! Numera ska jag bara köpa saker som jag har planerat och som jag behöver. För att göra det lite ”roligare” har jag tänkt lägga undan pengarna från småköpen jag avstår på sparkontot utöver den bestämda sparsumman varje månad.
  • Sälj det du inte använder! Jag antar att jag inte heller är den enda som samlar prylar och kläder på hög. Och det kan ju faktiskt finnas någon annan som vill ha eller behöver det som jag inte längre har nytta av. Mitt tips är att göra en rensning i förråd och garderober två till tre gånger om året och sälja inredning, kläder, skor och accessoarer via exempelvis Blocket och Tradera. Sedan åker pengarna in på sparkontot.
  • Unna dig emellanåt! Jag behöver en liten morot för att hålla motivationen uppe och det gäller faktiskt sparandet också. Det kanske låter lite konstigt men jag tänker att jag måste ha en viss summa kvar på sparkontot när jag har köpt det jag vill ha för att ”unna” mig att jag har varit duktig med mitt sparande hittills.

En tanke om “Dags att börja spara – mina bästa tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *