ESC 2016 Ukraina sjöng på mitt modersmål

Jag hade många favoriter bl.a Polen men jag ville att Ukraina skulle vinna dels för att hon sjöng på mitt modersmål och för att de av politiska skäl borde få vinna i år.

Jamala, egentligen Susana Dzjamaladinova, född 27 augusti 1983 i Osj, är en ukrainsk sångerska med krimtatariskt och armenisk påbrå. Hon representerade Ukraina i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm med låten “1944”, som hon vann finalen med.

Jamala härstammar från krimtatarerna, och låten är alltså inspirerad av Stalins deportering av folket 1944, vilket hon har jämfört med Rysslands annektering av Krim 2014. Hon har senare förnekat att låttexten skulle ha politiskt innehåll, och EBU har efter en granskning godkänt bidraget, trots protester från bland annat vissa ryska politiker.

Hur garanterar man att undvika politiska undertoner i ett sammanhang där länder representeras? Det går förstås inte. Inte i en orolig värld.

I den avgörande sekvensen av finalen fick vi en delad skärmbild mellan Ryssland och Ukraina. Det var de två bidragen som det stod mellan till sist.

Vill även dela med mig av Helin Aros nya låt som handlar om alla mödrar som har förlorat barn. Helin och jag är barndomsvänner och har känt varandra väldigt länge. Hon har ett hjärta av guld och alltid är på de svagas sida. Har lagt ut denna låt även på min instagram @veckomagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *