José Ramos Horta & Kronprinsessan Victoria i Uppsala

Östtimors förre president José Ramos Horta talar i Uppsala

Att förebygga konflikter och skapa hållbar fred är rubriken för årets Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala universitets aula den 3 november. Föreläsare är José Ramos-Horta, fredspristagare och före detta president i Östtimor.

José Ramos Horta kommer har tillsammans med Kronprinsessan Victoria närvarat vid en kransläggningsceremoni vid Dag Hammarskjölds grav på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Innan José Ramos Horta blev utnämnd till president för Östtimor var han framför allt känd som en internationell fredsmäklare. Han levde i exil i nästan 30 år och arbetade aktivt och outtröttligt med att föra sitt lands talan både i FN:s korridorer och i Säkerhetsrådet. Han mottog 1996 Nobels fredspris tillsammans med biskop Carlos Ximenes Belo från Östtimor för arbetet för att finna en fredlig lösning på konflikten i Östtimor.

När han återvände till Östtimor 1999 blevJosé Ramos Horta utnämnd till minister, därefter premiärminister och president. Som ledaren för en av de fattigaste staterna i Asien som länge präglats av konflikt, lovade Ramos-Horta att vara ”de fattigas president”.

Kronprinsessan Victoria var höggravid och bar skyhöga klackar. Vi promenerade från Dag Hammarskölds grav tillsammans ända fram till Uppsala Universitet. Det var inte så kallt denna november dag och det var tur det för vi var utomhus för kranssättningen av Dag Hammarskölds grav. Närvarande på Uppsala Universitet fanns massor av diplomater och gamla politiker som f.d talman Birgitta Dahl.

Jag har följt kungafamiljen ett tag nu då jag frilansar och snart i december kommer jag befinna mig i Stockholm för ett kungligt uppdrag. Mer om det kommer jag skriva om när tiden är mogen för det här på bloggen. Det är i varje fall ett event ni sent kommer att glömma det lovar jag er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *