PeppCon i Svandammshallarna Uppsala

Vad är PeppCon?

PeppCon är ett evenemang i tre dagar för alla som gillar östasiatisk populärkultur och allmän nördkultur. Man kan se folk spela tv spel, baka pizza och umgås helt naturligt.

Här finns försäljning, uppträdanden, föreläsningar, pyssel, tävlingar, spel, aktiviteter, och mycket mer.

På PeppCon kan de yngsta få ansisktsmålningar, äta sockervadd, och träffa riktiga Disneyprinsessor. Ungdomar finner fler vänner att dela sin hobby med och tävla med sina talanger. Äldre har möjlighet att upptäcka en helt ny värld med kultur och livsstil som ofta bara ses på distans. Jag har sett att de som brukar vara på Peppcon har faktiskt blivit äldre och äldre med tiden. Första besöket så såg jag bara massa småungar kring 16 års åldern. Andra året tyckte jag att de såg ut att vara 20 år gamla. Den tredje gången som jag var på 2015 på svandammshallarna så såg jag att de flesta var mellan 23-35 års åldern. Det kan också ha en förklaring till att de som en gång började intressera sig för detta har blivit äldre och att det är samma personer som dyker upp.

PeppCon är ett helt drog- och alkoholfritt evenemang som är öppet för både unga och vuxna. Barn under 13 år behöver dock någon äldre med sig.

Därför bör man ha PeppCon på Vaksalatorg

Peppcon hade som mest besökare när de var på Vaksalatorg. Just för att massor av folk som kanske inte ens har hört talas om det går förbi Vaksalatorg och sedan blir nyfikna och kliver in. Vaksalatorg har massor av fotgängare som går förbi och alla bussar går förbi Vaksalatorg. Det var faktiskt så jag själv upptäckte denna Peppcon kulturen. Jag själv brukar som alla andra Uppsalabor gå förbi Vaksalatorg och på det sättet såg alla utklädda ungdomar till porslindockor och blev så klart nyfiken. Många människor blev nyfikna så flera hundra besökare fick detta event bara av att folk upptäckte dem när de gick förbi dem. I år var det inte alls mycket folk och tyvärr så blir det mindre och mindre ju längre bort från centrum de hyr in sig. Ju centralare detta event sker desto fler besökare kommer de att få. Bästa tips från mig är att hålla sig så nära centrum som möjligt för att få så många besökare som möjligt.

Lite historik

Det fanns en gång ett konvent i Uppsala som hette Uppcon. Det började runt år 2001 med att några vänner hyrde Slottsbiografen och tittade på animé tillsammans. Med tiden växte det, både med fler aktiviteter och besökare.

Elva år senare var Uppcon Nordens största konvent för Japansk populärkultur, med närmare 4000 besökare. Det hade konserter med stora Japanska artister och massor av annat kul.

Men år 2012 blev tyvärr det sista året för Uppcons långvariga och älskade tradition, då de slutligen tvingades lägga ner evenemanget på grund av tidsbrist inom föreningen och livet i allmänhet.

Efter stor chock och en massa tårar undrade alla besökare vad som skulle hända efter detta. Så många års tradition kan väl inte bara dö på en dag? Så mycket entusiasm och gemenskap kan väl inte bara försvinna när ett konvent läggs ned?

Uppenbarligen inte, för bara några månader senare hade en lite grupp eldsjälar startat en ny förening som heter Pepkai med ett hopp att hålla peppen vid liv. De skulle starta ett nytt konvent och se till att väcka mer intresse för nördkulturen i allmänhet runt om i Uppsala. PeppCon skulle bli av, mot alla odds!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *