Prinsessan på ärtan beskriver hur äkta en människa är

Prinsessan på ärtan en saga för oss vuxna om ärlighet.

Prinsessan på ärtan är en mycket känd saga. Det finns massor av sagor som handlar om prinsar och prinsessor och en av dem är Prinsessan på ärtan som är en favorit hos många. Sagan är skriven av dansk barnboksförfattare HC Andersen. Den handlar om en prins, som bor i ett slott, försöker hitta en prinsessa att äkta, men har inte lyckats än. En regnig kväll med åska knackar en genomblöt flicka på slottsporten och påstår att hon är en riktig prinsessa. Hon får övernatta i slottet, på en bädd bestående av tjugo madrasser och längst underst en ärta som drottningen lagt dit. Hur troligt är det i dag att man kan knacka på ett slott och bli insläppt bara man påstår att man kanske är en prinsessa? Jag ska nog testa detta fast säga att jag är president av ett land i stället. Det gäller att slå på stort när man ändå är i gång.

Nästa dag säger prinsessan att hon sovit förskräckligt dåligt för hon har legat på något hårt. Prinsen inser förtjust att hon måste vara en äkta prinsessa, eftersom bara en sådan är så känslig att hon inte kan stå ut med en enda liten ärta.

Prinsessan på ärtan beskriver egentligen hur äkta en person är och i denna sagan avslöjas det. Sagorna är egentligen till för oss vuxna för att vi ska förstå varandra medans vi läser dessa för små barn. Barn hör bara orden och ser det som en fantasi medans vuxna behöver tänka igenom metaforen i sagan.

Jag provar mig fram för att kunna sova bekvämt för jag är väldigt känslig. När jag sov en vecka på hotell i Stockholm hade jag stora problem att somna. Hur jag än gjorde så fungerade ingenting. Jag vaknade två på natten och kunde inte sova om så jag gick ut till köket och bad om frukost. Ingen annan än tomten var vaken och tomten det var jag.

Är jag äkta om jag har svårt att sova på hotell? Vad är det folk döljer när de kan somna lätt? Kanske har en person som sover lättare mindre empati för sin omgivning. Kanske har en självisk person mycket lättare för att somna? Vad menar egentligen HC Andersen när han skriver om att en ärlig person har svårt att sova? Vad menar han med en misstänksam Drottning i sagan som både släpper in okända och dessutom provar dem? Vad menar han med prinsen som söker en äkta och inte kan tänka själv utan låter Drottningens omdöme avgöra det hela? Kanske menar HC Andersen att vi inte ska döma eller lyssna på andra människor utan bara gå efter vårt eget förnuft när vi lär känna nya människor? Vad vet jag en bra saga är det i varje fall.

Hattparaden med hovleverantör

Jag har just träffat en kunglig hovleverantör och kommer snart lägga upp inlägg med bilder på det eventet. Nog har även en hovleverantör testats av en drottning för att se om hon är äkta precis som Prinsessan på ärtan sagan fast i en annan form. Denna gång är det också en kunglighet som ska avgöra vem som får kalla sig för hovleverantör. Här finns inga rådgivare som tycker till utan det är alltid en kunglighet som avgör detta. Vad jag inte kan svara på är om slottet själv behöver något och då också får kalla sig för hovleverantör? Det finns många frågor och jag har inte svar på allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *