Därför får Cava inte heta Champange fast det är samma sak

Nu har jag fått hem min andra prenumeration på Invinitum viner då jag blev så nöjd första gången tvekade jag inte att fortsätta prenumenera.

Jag brukar ha stora sällskap hemma hos mig då jag har massor av samarbetspartners för mitt varumärke Veckomagasinet. En av gästerna var en god vinkännare från Chile familjen Medina svarade så här:

Kvinnan från familjen Medina provade bl.a Chateau Beau Rivage Benjamin 2010 och beskrev smaken enligt nedan beskrivning:

“Fröken Medina beskrev att man måste låta vin lufta ett tag innan man dricker den. Minst 10 minuter bör ett vin luftas. En del viner behöver luftas en timme. Ett bra vin behöver luftas endast 10 minuter och denna vin ingår i det. Den var sammetslen i munnen och jättegod. Det var ingen bismak, besk eller bitter eftersmak.”

Från vänster ser ni följande:

(En av nedanstående är bla en fantastisk cava, där odlaren och vinmakaren prodcerar biodynamiskt, som är snäppet bättre än ekologiskt.)

1) Poggi Merlot från 2010

2) VENETO Indicazione Geografica Tipica MERLOT 2010

3) Cahteau Paradis EssenCiel Rosé 2014

3) II Moretto Valplicella Classico Superio 2008.

4) Recaredo Brut Nature Gran Reserva 2008

Visste ni om att endast Champange från provinsen Champange i Frankrike får kallas för just Champange. Om det är samma produkt så får den endast kallas för Cava. Cava är vitt eller rosé mousserande vin från olika distrikt i Spanien. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder källargrotta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *