Hemma hos Tomas Ledin på Hesselby slott

Jag var på pressmöte på Hesselby slott som kallas för Sveriges musikslott som ägs av Tomas Ledin.

Slottet är stor och vackert så jag tog en promenad inomhus och tog kort på vackra miljöer. Jag trodde inte att han var född 1952 jag gissade att han skulle vara högst 43 år gammal. Jag försökte smälta att han var född 1952 dvs 63 år gammal och det finns inte en chans att han skulle vara det. Ledin är sedan 1983 gift med skivbolagschefen Marie Ledin, dotter till Stikkan Anderson.

Snart kommer ni få möta alla artister som jag mötte hos Tomas Ledin så håll utkik i bloggen. Det kommer att handla om Stockholm Folk festival som äger rum 7-8 augusti som jag inte kommer att kunna närvara på.

Hässelby Slott är åter Hesselby Slott

Du kan även hyra rum och bo på detta vackra slott och lyssna på musik hur mycket du vill.

  • 68 hotellrum
  • 12 mötesrum för 2-150 personer
  • Restaurang för 150 personer med prisbelönt kökschef
  • Bastu med mindre avsvalkningspool
  • Spa: www.spalinaro.se
  • Stor borggård, terrass, och slottspark med barockträdgård för fester och events.

Hesselby Slott uppfördes under mitten av 1600-talet, då riksrådet Karl Bonde uppdrog åt “Kungl Majestätes Architekteur” Simon de la Vallée att rita en slottsbyggnad med 18 rumsenheter och två fristående flygelbyggnader. Ursprungligen bestod huvudbyggnaden av tre våningar men vid den stora branden år 1721 ödelades den översta våningen varvid kyrkrummet och det värdefulla biblioteket helt förstördes. Är det inte lite konstigt att det alltid blir massa bränder kring slott och kyrkor? Jag vet att både Domkyrkan och Uppsala slott i Uppsala brann ner och sedan har man inte kunnat bygga upp dem igen till sin ursprungsutseende.

När slottet renoverades blev det alltför kostsamt att återställa den praktfulla övervåningen och resultatet blev det utseende som slottet har idag. En unik barockträdgård anlades i början av 1700-talet. Det var i Barockträdgården som vi tog bilderna tillsammans med massa artister som ska uppträda den 7-8 augusti i år.

Hesselby Slott ägdes och beboddes av släkten Bonde fram till 1931 då Stockholms stad köpte slottet och den tillhörande marken för att bygga förorterna Hässelby och Vällingby.

Under min gymnasietid hade jag en lärarinna som hette Bonde i efternamn och hon var en av mina favoritlärare.

2 svar på ”Hemma hos Tomas Ledin på Hesselby slott”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *