Intervjutips på bra och dåliga sidor

Linus Zackrisson är Författare / föreläsare inom rekrytering och skriver mycket tänkbara saker. Ett av dem är intervjutips på bra och dåliga sidor.

Nämn tre starka och tre svaga sidor……

Det här är kanske den vanligaste frågan som folk är nervösa för inför en intervju.

Det finns flera saker att reda ut kring denna.
För det första ska man veta att den är inte så vanlig som man tror. Ofta ställs inte frågan alls. Om den alls ställs så är den formulerad på ett lite annorlunda sätt, tex “Vad brukar du få beröm för och vad brukar du få kritik för?” eller “Vilka är dina utvecklingsområden?” eller kanske “Vad brukar du få för feedback när du är på utvecklingssamtal?”
För det andra så är man som rekryterare inte ute efter dina starka/svaga sidor i sig. Det man är ute efter är snarare “Har du självinsikt om dina egenskaper/personlighetsdrag?” och i så fall “Hur hanterar du dem?”

Hur svarar man på frågan då?
Positiva sidor är ofta lättare, så därför kommer jag fokusera på de negativa sidorna.
Låt mig börja med vad man inte ska säga. Man ska inte svara något som helt uppenbart är en positiv egenskap som man försöker tweaka till något negativt. Ett väldigt vanligt svar på frågan är “Jag är envis”. Att vara envis är enligt mig till 99% något positivt. Försök inte lura i mig som rekryterare att det är något du tycker är en negativ egenskap.
Ett annat vanligt svar är att man tex säger “Jag är nog FÖR initiativrik.”
När jag får dylika svar så blir min följdfråga “Okej, du säger att du är envis och FÖR initiativrik. Ge mig några exempel på när dessa egenskaper varit tydligt negativa för dig.” Om du inte kan ge mig det så faller dina svar platt. Att svara så är bara insiktslöst.

Mycket bättre svar är de som är 100% ärliga, och i nästa andetag säger man hur man hanterar det. Exempel:
“Ett par negativa egenskaper….ja, jag kan säga att jag ibland är lite disträ. Jag kan ibland bli lite glömsk och för att hantera det så måste jag ha mina att-göra listor, en uppdaterad kalender och gula kom-ihåglappar på skrivbordet.
En annan lite negativ sida jag har är att jag är nog lite konflikträdd. Jag kan tycka det är jobbigt att leverera tuffa och trista besked. Så när jag måste göra det så måste jag alltid ta ett djupt andetag först och samla lite kraft.”
Att svara ärligt (så länge det inte är väldigt dåliga egenskaper som kommer skjuta ut dig direkt) tyder på självinsikt och mognad. Det imponerar! Och att säga sådana egenskaper som vi har lite till mans är harmlöst.

Dock tycker jag att det bästa sättet att svara på den frågan är såhär:
“Jag har inte ‘starka’ eller ‘svaga’ sidor. Jag har snarare en uppsättning egenskaper. Dessa egenskaper är ibland till min fördel och ibland till min nackdel. Till exempel är jag…” och sedan säger man sina egenskaper och utvecklar när och på vilket sätt de är starka, respektive svaga och hur man hanterar dem.

Men jag kan inte säga just vilka egenskaper du ska säga just där. Det finns bara en person som kan plocka fram vilka egenskaper du har och det är du själv. Och då måste du börja med att reflektera över dig själv och skaffa självinsikten.

Med självinsikt blir frågan om dina starka och svaga sidor riktigt enkel att besvara.

2 svar på ”Intervjutips på bra och dåliga sidor”

 1. Jag arbetar hästuppfödare.
  Jag tror att vi är i ett sådant fall.
  innan jag lärde engelska och franska
  denna fantastiska bild jag röker hachich nu genom att skicka det här meddelandet.
  Jag tror att vi har samma livsstil.
  Min lillebror är gifta Jag finner inget speciellt för att erbjuda honom som en gåva jag förlorade i mina tankar.
  det är rök eller dricker.
  det ger intryck av att allt är bra och ingenting går.
  Jag tar en hachich cigarett att slappna av mig eftersom det är en mjuk läkemedel bara vi inte får missbruka den.
  Jag kommer också att gifta en dag, men när och hur, och med vilka jag inte vet. Jag läste för många böcker och artiklar på nätet, noggrant läsa jag dina artiklar, är ert magasin bland mina favoriter, jag är för upptagen med studier som ledde mig ingenstans.
  Jag finner dig vacker i den här bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *