Prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta historia

Jag har fått äran att prova Prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta som är bakad av Fredrik Borgskog och Mattias Ljungberg från konditorlandslaget.

Det var även Mattias Ljungberg som bakade bröllopstårtan på Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllop.

Bakverk har varit något viktigt sedan romersk tid för då ansåg man att bröd bringer lycka. På den tiden kom gästerna med gåvor i form av brödkakor som man sedan staplade på varandra. Detta är i dag hur en tårta ser ut om ni tänker efter. Mattias Ljungberg berättade att brödet på den tiden inte var söta utan man stoppade i fikon och honung för att få dem lite sötare.

1600 talets bröllopstårtor

På 1600 talet fick bagarna en ny titel för sitt yrke nämligen konditor. Egentligen betyder ordet konditor att smaksätta mat med kryddor och då handlade det inte bara om bakverk utan alla slags maträtter. Den bakverk man på 1600 talet bakade mest vid bröllop var pajer. Fast då var det mer matpajer tex köttfärspaj som man hade och lät den se ut som en fisk i formen.

1700 talets bröllopstårtor

På 1700 talet blev spättekakan en populär bakverk i hovet. Sådana kan man se på Landing konditori i Uppsala och dess är väldigt dyra. De finns även att köpa på livsmedelsvaruhus som IQA mm. Kung Adolf Fredrik älskade spättekakan väldigt mycket. Det sägs att Kung Adolf Fredrik missbrukade semlor till den graden att det blev hans död. Kanske tror du som många andra att spättekakan kommer från Skåne, men den kommer egentligen från Tyskland.

1800 talets bröllopstårtor

Det var på 1800 talet som bröllopstårtorna verkligen börja hitta sin form för att stanna. Man började producera bakformar som tog bakelser till högre höjder. Hotell Rydberg och Grand hotell i Stockholm började anställa tyska och franska konditor på sina caféer. Bakverk började få kända namn som Gustav den 2 Adolf och Sara Bernhard. Ni kan hitta Sara Bernhard bakelser på Ofandahls hovkonditori i Uppsala. Jag har jobbat på Ofandahls när jag gick i gymnasiet och då första gången i mitt liv fick prova en sådan bakelse med biskvi botten, nougat i mitten och överdragen med mörk choklad.

1900 talets bröllopstårtor

Då kom krokanen som är en fantastisk tårta som och den serverad på Kung Carl Gustav den 16:e och Drottning Silvias bröllop 1976. Mattias Ljungberg berättar att krokan härstammar från det franska ordet krokant som betyder bakverk som kraschar i munnen. Man blandar krossade hasselnötter eller mandlar med brynt socker. Denna krokan på Kungens bröllop bakades då på Operakällaren i Stockholm och innehöll 160 stycken marzipan rosor. Kronprinsessan och prins Daniel fick en bröllopstårta i gåva på 3.3 meter hög av Sveriges bagare och konditorer.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias Bröllopstårta

Färg och form på tårtan har man tagit från Prinsessan Sofias brudbukett. På utsidan finns en chokladglasyr inuti finns rabarber, hallon och jordgubbsgéle. Det finns även pistagemousse och yoghurt för att få upp syrligheten i tårtan. Även en jordgubbspannacotta med en blandning av Crunch.

Prins Carl Philip och Sofia fick prova 3 olika bakelser i olika smaker för att bestämma sig och de bestämde sig för den ni ser på bild som jag dessutom har skrivit ingredienserna för. En av bakelserna hade mörk choklad som tema minns jag. Poprocks var något som Carl Philip absolut ville ha med i tårtan medans Sofia ville ha med den fina designen på tårtan. De som bakade tårtan har rest fram och tillbaka i en vecka och förberett dekorationen till tårtan. Som jag förstod det så fick ingen betalt utan för dem är det en ära att få göra tårtan till ett Prinsbröllop och dessutom få väldigt mycket uppmärksamhet i media. Tanke på att en helsida i aftonbladet kostar ca 140 000 kronor så tror jag nog att en veckas arbete med mediauppmärksamhet är mycket billigare och dessutom en bättre chans att lyckas om man dessutom är en duktig entreprenör.

Hade jag varit hovleverantör på detta sätt skulle jag absolut starta eget. Man kan få många med sig om man startar eget med dessa förutsättningar och garanterat lyckas i bageribranschen. Jag själv är i branschen när det gäller bakverk och allt som hör till då jag är franchiseföretagare förutom att jag är proffsbloggare.

Berättare och historiker är Peder Lamm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *