Svensk husmanskost C & C restaurang i Gamla stan

Om ni vill äta god svensk husmanskost så rekommenderar jag C & C restaurang i anrika Gamla stan.

I helgen fick jag turkiska gäster som inte ville äta något annat än svensk husmanskost. Hela dagen i Stockholm ville min gäst Sevda ha meat balls dvs köttbullar. Över hela Stockholm letade vi i alla gränder efter en restaurang som serverade äkta svenska köttbullar.

Till slut hamnade vi på C & C restaurang i Gamla stan som drivs av familjen Falkenflod. Deras köttbullar var dessutom av bästa kvalité nämligen riktig renkött. Till det serverades gräddsås och rårörda lingon.

I osmanska riket så brukade drottningen eller arvprinsen ge sina harem kvinnor nya namn oavsett vilket land de kom i från. Nedan tjej hade så svårt namn som jag inte kunde komma ihåg så jag gav henne namnet Magdalena. Sedan sa jag att jag gör precis som Drottningen av Osmanska riket och namnger mina harem kvinnor med egna valda namn. Hennes namn började på M och var väldigt långt därav namnet Magdalena. Hon valde i varje fall köttbullar med äkta renkött. Pris 159 kr vilket jag tycker är ett väldigt bra pris på renkött.

Detta visste ni inte om C & C restaurangen

Det kallades ursprungligen för Källaren Dufvan och kan dateras så långt tillbaks som till Gustav II Adolfs tid, alltså tidigt 1600-tal, då man fick ha tillstånd som vinskänkeri i huset. I folkmun gick den även under namnet Skreddarekrogen. Carl Michael Bellmans farfars bror var ägare till krogen Dufvan i dess början.

Nedan har vi min kusin Murat som driver bl.a Waynes Coffee på Götgatan 29 i Stockholm.

Här ser vi rensadel med palsternacka, morot och smörstekta potatis. Till detta fick vi två fantastiska såser rödvinssås och super god kantarellsås. I mitt liv har jag inte ätit så mycket mat för allt var så gott att jag började ta av gästernas tallrik också för att inte gå miste om någon av smakerna. Dagen innan provade jag även lax på denna restaurang och jag älskar lax, men renkött med köttbullar tog priset.

Detta är en förrätt med gravad lax och hovmästarsås. Den gravade laxen görs på restaurangens eget kök vilket märks tydligt när man äter den. Jag har förut fått höra av ägaren hur man tillagar gravad lax.

Så här lagar man gravad lax

1. Filéa laxen från ryggbenet.
2. Blanda socker, peppar och salt.
3. Lägg laxen i en form eller plastpåse. Gnid in med sockerblandningen och täck med rikligt med dill med stjälkar.
Gnid in den andra halvan och lägg på den dilltäckta laxbiten, tjocka delen mot den smala.
4. Ställ en tyngd på laxen och låt den ligga svalt minst 1-2 dygn om laxen är extra tjock. Vänd den då och då.
5. Plocka bort småbenen och skär upp i tunna skivor.
Garnera med rosmarin.

Frys laxen!

Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst två dygn vid högst -18°.

Nedan ser ni fisksoppan som också är en förrätt och den hann jag aldrig smaka för jag var så mätt att jag rullade ut från C & C restaurangen med den godaste svenska husmanskosten någonsin i mitt liv. Här kan du möta båda kända och okända personer och eftersom det ligger nära Regeringen så brukar man titt som tätt möta på riksdagsmän som tar sig en svensk husmanskost på denna restaurang. Även utländska turister och kända utlänningar har också gästat denna fina restaurang. Veckomagasinet ger denna restaurang högsta betyg för sin fina mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *