Det spökar i området kring restaurang Domtrappkällaren

Domtrappkällaren är en av mina favorit restauranger i Uppsala trots att det spökar i detta område.

Det är en fästning kring Domkyrkan som spökar och i dessa små hus finns det små butiker. Något som alla butiksägare håller med om att den dagen de inte säger hej när de kliver in i sina butiker så kommer det inga kunder. Det måste helt enkelt heja på sina spöken för att stå på god fot med dem. När de går måste de även säga hejdå.

Historia om Domtrappkällaren

Restaurangens lokaler är inrymda runt Domtrappan som ursprungligen uppfördes på 1330-talet och då ingick i försvarsmuren runt Domkyrkan. Sedan 1930-talet har lokalerna använts till restaurangverksamhet.

Från stora salen leder vidare välvda gångar under Domtrappan till den s.k. ”Prubban” (eller”Kurran”) med dess dubbla gallerförsedda fönster. Denna del användes under 1700-talet som studentfängelse. Sedan 2008 används hela Prubban som serveringslokal sedan även den inre delen numera gjorts tillgänglig för allmänheten.

Restaurangens festvåningslokaler en trappa upp är ursprungligen en del av den forna Katedralskolan uppförd runt 1740. In till det innersta av dessa rum leder ett mindre valv som fram till 2008 varit dold i ett murverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *