Cheesecake på nyårsdagen hemma hos Sakine Temur

TACO 004Jag vet nu hur man lagar cheesecake för Sakine hade nyårsbjudning med massor av gäster i sin vackra våning i centrala Uppsala.

Vissa av gästerna hade rest ända från Istanbul och det var trevligt att få lära känna nya människor. Andra gäster var från Trollhättan och det hördes på deras dialekt att de var därifrån.

Jag ville så gärna lära mig av henne hur man gör cheesecake. Sakine ville inte avslöja sitt hemliga recept så jag gick direkt in på youtube för att lära mig hur man gör. Det enda Sakina avslöjade var att botten var gjord av digestivekex och smör. Detta visste jag redan för början.

 Recept på Cheesecake ostkaka

Botten
 • 14 st digestivekex
 • 0 ,5 dl strösocker
 • 0 ,5 tsk salt
 • 100 g smör
Cheesecakefyllning
 • 900 g färskost (cream cheese) – rumstempererad
 • 3 dl strösocker
 • 1 st vaniljstång
 • 0 ,5 dl vetemjöl (1⁄2 dl)
 • 2 dl gräddfil – rumstempererad
 • 3 ägg – rumstempererad
 • 1 äggula – rumstempererad
Kolasås
 • 100 g glykos
 • 2 dl strösocker
 • 1 ,75 dl grädde
 • 50 g Smör
 • 1 tsk flingsalt
 1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det.  Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
 2. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Deka vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 34 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
 3. Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna

Ett svar på ”Cheesecake på nyårsdagen hemma hos Sakine Temur”

 1. Hej Anne!

  Det här är det bästa jag har sett på länge. Din presentationen på youtube och hela din blogg är så kanon bra.

  Jag önskar dig Stort Lycka Till!
  //Mvh Aydin.

  Å så gör vi så klart lite reklam också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *