Tsunamin Kungafamiljen i Domkyrkan Uppsala

Jag har fått hem bilderna från gudtjänsten som Kungafamiljen deltog i Domkyrkan Uppsala i dag mellan kl 16.00-17.00

Bilderna kom ca kl 18.00 och detta är jag väldigt tacksam över att de skickades så fort till mig så att jag kan publicera dem i bloggen.

Bilderna är tagna av Fotograf Magnus Aronson som skickades till mig personligen och detta är jag ödmjukt tacksam för. Jag vill även tacka Ewa Almqvist som har gjort det möjligt för mig att ta del av bilderna.

Tsunamin Kungafamiljen 10 år senare

Gudtjänsten höll bara i en timme och jag fick sms tidigt på morgonen samma dag om att bilder kommer att skickas till mig angående Tsunamin Kungafamiljen från Domkyrkan i Uppsala.

Tänk att få sörja alla som har varit med om otäcka saker här i livet. Detta gör kungafamiljen väldigt bra i från sig att stötta alla människor som behöver deras stöd. Att människor får känna att de inte är ensamma. Få se nu om detta inlägg når fler folk än vad man förväntar sig. Kungafamiljen vill ju att man når ut till så många som möjligt så vi får nu hoppas att detta når ut.

Stockholm stadshus

I Stockholms stadshus avslutades vid lunchtid den ceremoni, som regeringen anordnat för att hedra dem som omkom i flodvågskatastrofen. Kung Carl Gustaf talade om att mista en förälder och manade alla vuxna att ställa upp för barnen som blivit ensamma.

– Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt tillrätta och sluta berättelsen med att säga ” sedan levde de lyckliga i alla sina dagar”, sa kung Carl Gustaf.

Kungen vände sig till barnen i sitt tal och tog ett exempel som stod honom nära.

Flygolycka

– Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saken, sa kung Carl Gustaf vid minnesceremonin i Stockholms stadshus.

Regeringen vill att ceremonin ska ses som ett stöd, när alla måste återgå till vardagen. Det var musik, tal och dikter.

”Sorg” av Malmsten

Skådespelerskan Melinda Kinnaman läste ur dikten Sorg av Bodil Malmsten.

– Jag vill bara säga det en gång till. Vi är den del av dig som blev skonad. Vi är här, läste Melinda Kinnaman.

Artisten Robyn sjöng ”Jag vet en dejlig rosa” ackompanjerad av Björn Yttling på piano.

Ceremonin med anledning av naturkatastrofen i Asien blev en samling för eftertanke och gemenskap.

1 200 guldfärgade stolar stod utställda i Blå hallen vända mot den stora trappan. Kungafamiljen, statsministern, regeringens ministrar, riksdagens talman och andra representanter från riksdagen var samlade.

Anhöriga på plats


Från kommunerna hade ungefär 400 personer. Bland dem fanns också anhöriga och drabbade.

460 representanter från olika ungdomsorganisationer och representanter från researrangörerna fanns också på plats.

Nacka musikklasser inledde och avslutade ceremonin. Några av Sveriges mest etablerade artister, som Benny Anderssons orkester, har framfört musik med tyngdpunkt på folkmusik av olika slag.

Dikter framfördes av flera skådespelare. Kungen och ärkebiskopen höll tal om att vardagen måste fortsätta. Det vilade ett stort vemod över Blå hallen, som man är van att se smyckad till fest.

Vita och lila blommor prydde Blå hallen och ett stilla ljusspel i blått och gult vandrar över det mörka taket.

Göran Persson

Statsminister Göran Persson, som stod som inbjudare, talade sist i Blå hallen.

– Idag känner vi sorg. Känslan delas av många här hemma och runt om i världen. Skrämmande många, sa statsministern.

– Kära vänner, det finns också en annan känsla här i Stadshuset. Den har vuxit sig stark i Sverige under dessa mörka dagar. En fast beslutsamhet att hjälpas åt, att ta hand om andra och varandra och en beslutsamhet att dela sorgen och allt det fina i livet. Låt oss a den känslan med oss när vi snart skiljs åt, låt oss möta vardagen med all kärlek vi äger, låt oss hålla ihop och gå tillsammans mot den tid som blir ljusare, avslutade statsminister Göran Persson sitt tal i Stockholms stadshus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *