HjälpCentralen stardades upp av Emelie Theiler 24 år

Den som startat upp HjälpCentralen heter Emelie Theiler och är 24 år, uppvuxen i Värmland och flyttade till Stockholm för ett år sedan. Hon är utbildad undersköterska med inriktning Psykiatri. 

Du hittar hjälpcentralens Facebook sida här och hemsidan här.

HjälpCentralens grundidé är att hjälpa utsatta personer med ekonomiska problem när läget blir akut. Oftast är det en oväntad räkning, sjukdomar eller olyckor som inträffat. Hjälpen ges som matkassar, hygienartiklar, kläder och presentkort på mat/kläder, dock ej kontakter eller insättning på sökandes konto. Emelie Theiler  förmedlar sökandes kontakt upg. till givaren. Givaren är anonym.

Vill man söka hjälp skickar vi en ansökningsblankett med 6 punkt. Vi skickar ut den inom sex timmar, har den sökande svarat korrekt och utförligt fångar vi sedan upp “orsaken” till problemet.

De får alltså styrka sin anledning till att de behöver akuthjälp, alla får också visa sitt saldo på bankkonto. Det vi anser som akut är om man har mindre än 100 kr på kontot. Är allt OK läggs ärendet ut inom 24 h. Sedan skriver vi ihop ett sök, desto utförligare info vi får desto bättre sök, fler tilltalas att hjälpa till.

En sökande förblir anonym, på sidan står bara ett ärendenummer och ort men får vi in en givare ger jag givaren kontaktupg. alltså namn, adress och telefonnummer eftersom det är givaren som ansvarar för att ta kontakt med den sökanade. Hjälp kan ges på olika sätt vilket man känner passar och känns lättast.

Antingen kan man åka hem till den sökande med matkassar eller dylikt eller mötas upp, överlämna ett presentkort eller skicka hjälp alt ta med sig den sökande till affären. Givaren behöver inte uppge några kontaktupg. Ett ärende ligger ute upp till tre veckor men brukar gå betydligt fortare ibland stänger vi ärenden på mindre än en timme.

Det är väldigt olika beroende på var man bor och vilken tid det är i månaden. Vi hjälper alla över 18 år, men tyvärr inte personer med skyddad id p.g.a att vi inte kan kontrollera vem som vill bli givare till ett ärende. Vi tillåter inte dubbelsök vilket innebär att man inte får ha sök ute på flera sidor samtidigt utan man får hålla sig till en sida.

Man får endast söka hjälp en gång per 60 dagar just för att man inte ska bli beroende av hjälpen och bara söka akut. Man får endast söka hjälp åt sig själv inkl. familj alltså inte åt vänner eller grannen. Oftast har vi pågående tävlingar för att försöka locka personer till sidan och få en större spridning vilket brukar funka.

Hur Emelie Theiler ser på framtiden

Emelie  Theiler hoppas någon vill inleda ett samarbete med henne (Emelie har frågat kyrkan, statsmissionen etc. med de har knappt någon budget själva) vilket kanske märks eftersom sökande inte får hjälp eller tillräckligt hos dem.

Risker för givarna/sökande är ganska små då de pratas vid på telefon och bildar sig en uppfattning om varandra eller bara skickar ett presentkort anonymt. Bestämmer man att man ska träffas så träffas man oftast offentligt eller på ett sätt som man själv känner sig trygg med. Risken är därför mycket liten att något brott skulle inträffa, men om det skulle hända något så polisanmäler vi givetvis det direkt.

2 svar på ”HjälpCentralen stardades upp av Emelie Theiler 24 år”

  1. Hej. Jag vill veta hur ni kan hjälpa mig jag vet ingenting om er det är första gången.jag vill att ni ringer mig eller jag ringer er tack . Tele 0728401403 mvh maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *