Botox förebygger rynkor

Botox mot rynkor är något jag använder mig av och ska berätta varför. På Skincare finns det botox, juvederm och restylane behandlingar för den som vill ha det.

Efter behandling hos Skincare skulle jag träffa “Coola kvinnor” på Domtrappkällaren för att inom detta nätverk av kvinnor äta en lunch och eventuellt presentera mig. Jag träffade Lotta Carlberg och Christina Johansson från Chajn event utanför för att meddela att jag inte kunde närvara på denna affärslunch. Jag tog taxin hem för att hämta min bil och köra vidare till ett annat möte.

Botulinumtoxin mot rynkor och fina linjer – även känt som ”botox” eller botulinumtoxin typ A.

Botulinomtoxin (typ A) är en injektionsbehandling som blockerar den nervsignal som gör att en muskel dras samman. Resultatet är att linjer och rynkor, som skapats på grund av ansiktsrörelser t ex att man ler, kisar mot solen eller rynkar pannan, mjukas upp och blir mindre synliga.

Det är en av världens vanligaste medicinska estetiska behandlingar och 2014 utfördes ca 5 miljoner behandlingar med ”botox” världen över. Vanliga behandlingsområden är t ex argrynkan mellan ögonbrynen, kråksparkar runt ögonen och de horisontella linjerna i pannan. ”Botox” används också kosmetiskt för att behandla olika typer av asymmetrier i ansiktet.

Medicinskt kan botulinomtoxin användas för att behandla överdriven svettning (hyperhidros), migrän, överaktiv käkmuskulatur (tandgnissling) och muskelspasmer.

Ett bra resultat är beroende av att man injicerar exakt rätt mängd av läkemedlet på exakt rätt plats. Det ställer stora krav på kompetens och erfarenhet hos behandlaren och man bör vara noga med att anlita en legitimerad läkare eller sjuksköterska som har lång dokumenterad erfarenhet av och är certifierad för att utföra denna behandling.

Ska jag tänka på något inför behandlingen?

  • Du får inte vara gravid eller amma.
  • Du ska inte ha feber eller en pågående infektion.
  • Ska jag tänka på något efter behandlingen? Du får inte träna eller bada bastu samma dag.
  • Ingen ansiktsmassage samma dag.

BOTOX som behandling mot svettningar

Svettbehandling används för att kontrollera symptomen vid allvarlig svettning under armarna, på händer och fötter när medicinska krämer inte har tillräcklig effekt.

Hur utförs svettbehandlingen med BOTOX


En konsultation sker alltid innan man sätts upp för svettbehandling. Du får grundlig information om förberedelser inför behandlingen, själva behandlingen och tiden efteråt.

Lokalbedövande kräm läggs på det område som ska behandlas. För att fastställa storleken på området som ska behandlas används ett svettbehandlingstest som visar vilka områden som är mest utsatta. Muskelblockerande medel (BOTOX®) injiceras med en tunn nål i de mest markerade områdena. Mängden muskelblockerande medel  delas upp på flera injektioner. Behandlingen tar upp till en timme, inklusive den tid man sitter med bedövningskrämen innan den verkar.

Hur fungerar BOTOX


Muskelblockerande medel innehåller botulinumtoxin typ A. Det  hindrar svettutsöndring genom att blockera de kemiska signalerna från nerverna som stimulerar svettkörtlarna. Svettbehandling stoppar svettningen enbart i det behandlade området. Svett produceras normalt på andra delar av kroppen. Vart tar då denna svett vägen? Den tar inte vägen någonstans, eftersom det helt enkelt inte längre sker någon överproduktion i det område som har behandlats. Resten av kroppen är fri att producera svett som vanligt.

När ger det effekt?

Det kan ta upp till en vecka innan behandlingen börjar verka. Effekten av en svettbehandling är övergående och behandlingen bör upprepas. I genomsnitt varar effekten 4-12 månader efter den första behandlingen. Oönskade biverkningar är mycket sällsynta. Den vanligaste biverkningen är en lätt ömhet eller blåmärken under några dagar efter behandlingen.

Vad kan behandlas med BOTOX?

Svettning är naturens eget sätt att reglera kroppstemperaturen, men personer som lider av hyperhydros – överdriven svettning, producerar mycket mer svett än vad som är nödvändigt.

BOTOX svettbehandling är en effektiv metod som ger långverkande effekt.
Förutom vid svettbehandling används BOTOX också mot rynkor och migrän.

Kan alla behandlas med BOTOX

Generellt sett kan alla behandlas med BOTOX®, men följande personer behandlas inte: Gravida och ammande. Personer med en hudinfektion i det område som ska behandlas. Personer som är allergiska mot någon av ingredienserna i muskelavslappande medel  (se FASS/Felleskatalogen för ingredienser). De som har haft en allergisk reaktion mot andra produkter med botulinumtoxin, som Azzalure® eller Dysport®

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *