Vad är kvarg? (tro mig det är bra att veta nedan info)

Det är ett annat ord för Kessela.
 

Vad är kvarg och hur framställs det?
Kvarg är färskost av surmjölk som är koagulerad med mjölksyrebakterier (1). Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras vilket får följden att de fasta beståndsdelarna kan skiljas från de flytande. Den flytande delen, vasslen, centrifugeras (vid industriell tillverkning). Därefter passeras massan(det som blivit kvar efter centrifugeringen) genom silar. För att uppnå önskad fetthalten tillsätts grädde.

Vad är skillnaden på kvarg och kesella?
Kesella är ett skyddat varumärke av Arla men är samma sak som kvarg (därför kommer jag enbart att använda mig av ett av ord, kvarg, i den här texten).

Vad är skillnaden mellan kvarg och keso?
”Kvarg är typ som keso” får man ibland höra. Frågan är om det uttrycket stämmer? Döm själv: Visst har produkterna snarlikt innehåll men produkterna är framställda på olika sätt, är gjorde av olika sorters mjölk (surmjölk respektive vanlig mjölk), har olika konsistens och smakar där av olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *