FAKTA OM TROLLBORD (man kan spå med dem)

Trollbord

Sedan gamla traditioner, från 1600talet i Värmland har dessa Trollbord tillverkats. I början av 1930-talet lärde en trollgubbe, som kallades Kvest Lars, ut konsten att tillverka trollbord till Göte Henrikssons far. Göte gjorde sitt första trollbord i början av 50-talet som hans far fick låna, då det gamla trollats sönder och samman.

Inga färger & lack

Ett “riktigt” trollbord är av obehandlad Al. Göte säger att andevärlden inte tycker om färger och lack. Det får heller inte finnas spik eller skruvar i bordet Det ska placeras direkt på golvytan och man sitter i vanliga stolar runt om bordet, men man ska inte luta sig mot ryggstöden. Man värmer sedan upp trollbord med handflatorna som gnids medurs, mot bordsytan i cirkelrörelser.

Ja och Nej ben

De som sitter kring bordet placerar sedan sina handflator mot bordet, utan att trycka, bara så man har kontakt med bordsytan. Sedan ber man bordet visa sitt JA-ben på det viset att man tydligt ber bordet lyfta på JA-benet. Sedan gör man samma sak med NEJ-benet. Då blir uteslutningsmetoden att det ben som är kvar blir räkne och bokstavsbenet. Det benet kan räkna och även bokstavera fram t.ex. budskap på det viset att 1 slag betyder A, 2 slag betyder B osv.

Hur gick det med mitt bord?

Jag kontaktade en god vän som haft ett “riktigt” trollbord många år och fick instruktioner av henne hur jag skulle gå till väga för att starta mitt bord.
Det var ju inte ett “riktigt” bord, men det kanske funkar ändå, tänkte jag.
Jag och en medial vän bestämde dag då vi skulle starta mitt bord och det var så spännande. Jag frågade bordet vem som var chef och höll ordning på andevärlden. Det visade sig att det blev min mor, Birgitta.
Sedan frågade jag om vem som var min guide.
Jag fick veta att han heter Backo.
Det egentliga namnet är i regel jättelångt så man ber att få det korta namnet. Backo är min skyddsguide och även dörrvakt vid bordet.

Borde började röra på sig

Jag frågar mamma Birgitta om det finns någon från andevärlden som vill ha kontakt med någon av oss vid bordet.
Det lyfter genast på JA-benet.
Då frågar jag om det är en man. Bordet svara nej.
Då är det förstås en kvinna-bordet svarar JA!
Vem vill du prata med, är det Ingela (som väninnan heter). Bordet svara JA.
Det visar sig vara Ingelas mamma som kommit igenom och då hon blir bekräftad så lägger sig nästan hela bordet i hennes knä.
Det trycker, trycker hårt och man känner all kärlek och all underbar energi från andevärlden vibrerar i luften omkring oss.

Du bör ej tänka

Nu har jag haft igång mitt trollbord i några år.
För det mesta funkar det bra. Ibland blir det röriga svar och då bordet bokstaverar kan det bli rappakalja ibland, men det kan det bli även med ett äkta trollbord.
Det kan bero på att man tänker för mycket.
Tankarna ska vara nollställda, vilket inte är helt lätt.
Är vi flera, då är det svårare att få alla att INTE tänka. Jag brukar påminna alla om att – Tänk på att inte tänka alls!

Hur det än är, mitt bord fungerar och jag litar på att det är ett bra bord.
Jag har förresten fått det bekräftat genom att min trollbordskompis har frågar sitt äkta bord om mitt bord är bra och vi fick svaret JA, det är bra” Men efter mitt samtal med Göte så känner jag att det skulle allt vara roligt att ha ett sånt där “riktigt” bord ändå så jag beställer kanske ett till mig själv i julklappJ

Källor-telef.samtal med Göte Henriksson
https://www.accidere.se/21a35954-65f6-4e6d-afff-b7fc405ca5b8-29.html – Götes bror

11 svar på ”FAKTA OM TROLLBORD (man kan spå med dem)”

 1. Hej.
  Jag har funderat på att be någon bygga mig ett bord. Är det viktigt med speciella mått på bordet? Har förstått att det ska vara obehandlat alträ och utan spik och skruv. Och trebent.
  Hoppas att någon kan svara mig på detta.
  MVH Karin Gustavsson

  1. Hej Karin.

   Jag äger ett riktigt trollbind gjort i Al och tillverkat i Arvika.
   Jag kan ge dig alla måtten från mitt bord om du vill. Hör i så fall
   av dig.

   Med vänlig hälsning,
   Magnus

  2. As a dietary vegan myself I’d say you could do it at any point. But you are going to get the criticism from militant vegans and others that you aren’t a &#7er6;t1u2‚ vegan. Let it slide. You know you are doing what you are doing for the right reasons (yourself) and try to do your best for the environment/animal rights as best you can, no one is perfect.Vegan for a year

 2. Hej!

  Jag kunde inte logga in på hemsidan som du länkade.

  Finns där en annan variant att kunna få tag på Götes bror?

  Vänligen, Madeleine

  1. Det du ska göra är att få tag på ett bord med tre ben och det ska inte finnas några järnskruvar. Skruvarna måste vara gjorde av trä eller inte finnas alls då fungerar det. Jag kör en helt vanlig bord med tre ben och då är det ett trollbord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *