Hur man värdesätter dem man älskar

När man värdesätter en människa ställer man krav på människan. Om du inte betyder något för mig skulle jag heller inte ställa krav på dig. Att inte ställa krav på dem man älskar är att förhandla bort deras människovärde. Jag ska beskriva nedan hur människor har känt sig värdelösa just för att ingen har ställt krav på dem.

Fall 1
En utländsk kille sökte jobb inom IT i Kista. De från företaget var tvungna att anställa ett visst antal invandrare för kvoteringens skull. Sagt och gjort fick han sitt jobb, men tilldelades inga uppgifter. Han satt 8 timmar helt sysslolös och fick ändå sin lön. Han kände sig helt värdelös trots att han hade fått lön som alla andra. Just för att han inte behövdes som människa kände han sig värdelös.

Fall 2
En kvinna undrade varför hennes son som var vuxen och bodde hemma inte kunde ta betalt av sina kunder för utfört jobb. Han var duktig inom musik och film, men hade stora problem att ta betalt av folk. Hans mamma i sin tur tog inte betalt för att hyran av honom för hon ansåg på en undermedveten plan att han inte dög till att betala hemma. Hon satte inte värde på sin son och han i sin tur satte inte värde på sig själv genom att inte ta betalt för sina tjänster.

Nu till saken om att jag ställer krav på min omgivning just för att jag sätter värde på dem. Den som känner sig träffad av att jag pratar om värde och värdighet har i så fall verkligen inte förstått mitt argument.

Den som säljer sig som vän har inte satt värde på sig och om jag ber den som säljer att inte sälja sig själv så handlar det om att jag egentligen sätter värde på personen. Komplicerat?

Vissa tror att deras värde stiger om de lyckas sälja sig själva och inte gör något för sin omgivning. Vad dessa männsikor gör är att förhandla bort sitt människovärde. Det är en sjukdom att snåla och förvänta sig mer av andra än vad man själv ger tillbaka.

En kvinna som gör detta anses vara låg men när en man gör så blir han en insekt utan värdighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *