Flickan med svavelstickorna är en sorglig berättelse av den danske historie- och sagoberättaren HC Andersen

Den här historien handlar om en fattig flicka i 1800-talets Köpenhamn, som tvingas ut att sälja svavelstickor på självaste julkvällen. Det var kallt och hon hade inte mycket kläder att sätta på sin lilla kropp.

Alla rika människor hade sin stress och var på väg hem för att fira jul och äta julbord, och hade varken tid eller lust att köpa några tändstickor av en fattig flicka. Flickan frös och hon hade behövt sälja de där stickorna för att få någonting att äta, men ingen ville ju köpa.

Hon blev trött och satte sig på en trappa, och på grund av kylan kände hon sig tvungen att tända en av stickorna för att få lite värme. Stickan sken upp och i ljuset av stickans eld och av värmen och flickans hungerdelirium började hon hallucinera att hon satt vid ett matbord och åt av de ljuvligaste julrätterna, tills stickan slocknade, och hon frös och hon svalt.

Stackars flicka. Hon var tvungen att tända en sticka till för att inte frysa ihjäl i den mörka kalla vinternatten, och under tiden stickan brann så befann hon sig i värmen och i sin fantasi invid en vackert dekorerad julgran…

I vissa sagor slutar historian med att hon ser sin döda mormor och går in i hennes varma famn och i vissa slutar det med att hon sitter vid ett julbord fullt med goda saker att äta.

4 svar på ”Flickan med svavelstickorna är en sorglig berättelse av den danske historie- och sagoberättaren HC Andersen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *