Så besvarar du intervjuns svåraste fråga

Frågan “beskriv dina svagheter” kommer nästan garanterat på intervjun. Fel svar kan stjälpa allt.

Med lite förberedelse kan du vända frågan till din fördel. Här är min bästa tips som expert inom karriär.

Inför arbetsintervjun har du förberett dig till det yttersta för att visa upp dina bästa sidor. Putsad från topp till tå och laddad till tänderna med dina bästa arbetsprover, snygga kläder och en noga formulerad meritförteckning tar du i hand med rekryteraren. Det räcker inte bara att säga något gott om sig och vara välklädd.

Jag minns när jag var på min första intervju på Fedex. De ville att jag skulle bli trafikledare i Karlstad. Jag visade upp mina betyg och min starkaste sida är ju mattematik. Jag har högsta betyg i matte. Jag förklarade för dem att vem som helst kan få högsta betyg i matte om de la ner lika mycket tid som jag har gjort.

De höll definitivt inte med och sa att jag var unik som hade så höga betyg.. Jag var väl förberedd och ursäktade mig direkt för mina höga betyg. Jag menade vad jag sa att jag trodde att det var den tid man lade ner som avgjorde ens höga betyg. Jag förstod inte att om man är duktig i matte på min nivå så var man ett geni.

Här ser ni mig med kungen då jag avslöjar en hemlighet om mitt företag för kungen.

Men är du förberedd på intervjuns svåraste fråga:

gifta sig kungligt
Jag vet att i framtiden kommer jag inte beöva jobba. Då ska jag bara ha semester resten av mitt liv med min drömprins.

”Vilka är dina svagheter?”

För företaget som rekryterar är det viktigt att ta reda på om du passar för tjänsten eller inte. Dina svagheter säger lika mycket om dig som dina styrkor.

– För mig handlar det mer om hur personen bemöter frågan än den negativa egenskapen han eller hon tar upp. Om personen framstår som äkta och ärlig. I mitt fall var jag lite för ärlig.

Ett av de värsta svar du kan ge är ”jag har inga brister”. Det är inte trovärdigt och kan tolkas som att du döljer något. Lika illa är att uppge egenskaper som egentligen inte är svagheter.

– Alla har sidor man behöver utveckla. Att svara att man inte har några svagheter visar bara på dålig självinsikt. Var ärlig och berätta hur du aktivt arbetar på att utveckla dessa sidor.

– Vi har alla utvecklingsområden och det är ingenting konstigt med det. Kan man prata om sina utvecklingsområden tyder det på viss personlig mognad vilket alltid är bra att visa. Detta innbär att redan som tonåring var jag väldigt mogen för min ålder. Jag har alltid varit 100 år mognare än folk i min ålder.

Ange inte heller en svaghet som inte har det minsta med arbetet att göra. Söker du jobb som it-chef är det irrelevant om du är en usel kock. Undvik också genomskinliga och uttjatade svar som ”jag jobbar för hårt” eller ”jag tar på mig för mycket”. Ta istället chansen att visa att du besitter självinsikt och förmågan att lära av dina misstag. Arbetsgivare letar efter personliga egenskaper. Svaret ”jag är perfektionist” är inte heller en hit eftersom du kan framstå som en person som inte kan delegera.

Fixa intervjuns svåraste fråga – här är 8 tips:

1. Försök att välja en brist som kan relateras direkt till jobbet och förklara vad du har gjort för att övervinna problemet.

2. Utgå från vilka egenskaper du själv vill bli bättre på baserat på tidigare erfarenheter. Du kan till och med formulera om frågan och svara ”jag tror att jag kan utvecklas mer inom de här områdena.”

3. När du levererar din svaghet så ge exempel på situationer i arbetslivet där du har stött på problem på grund av detta. Förklara hur du jobbar på att bli bättre och hur långt du har kommit. Visa att du anstränger dig för att förbättra dina svagheter.

– Berätta vad du jobbar med, och hur, när det gäller dina förbättringsområden, både avseende kompetens och andra färdigheter, tipsar Anna-Lena Sundin Strömsten HR Manager på Scania Infomate.

4. Ta hjälp av andra som känner dig!
– Ett tips är att ”spegla” sig mot en person som du har förtroende för och fråga honom/henne vad du har för svaga sidor, säger Rikard Morell rekryteringskonsult på ABB.

5. Anpassa dig till företagskulturen på det bolag där du söker arbete. Till exempel kan svaret ”min svaghet är att jag blir uttråkad av slentrian” passa perfekt om intervjun gäller ett nystartat bolag, men kanske inte på ett större och mer väletablerat.

6. Håll koll på kroppsspråket under intervjun: andas normalt och behåll ögonkontakten. Ta gärna någon sekunds paus innan du svarar – men vänta inte för länge – om du behöver en minut för att tänka efter har du redan visat din svaghet.

– Det kan vara ett tecken på dålig självinsikt om man måste fundera länge, säger Rikard Morell.

7. Gå inte till överdrift i ett försök att vara (över)ärlig. En arbetsintervju är inte den bästa platsen att bekänna dina värsta, eller alla, synder. Förbered ett ärligt, relevant och konstruktivt svar.

8. Öva för dig själv, inför kompisar eller framför videokameran.

När du känner dig redo efter mina goda tips så kan du börja söka jobb. Det finns en sida som heter Careerbuilder där du kan hitta tusentals olika jobb. Du kan även ladda upp din CV direkt på sidan. Jag skulle i varje fall i min CV beskriva även en dålig sida jag har eller i varje fall berätta något du har lite svårare för och kanske därför ser jobbet som en utmaning för att kunna göra en bra sida av din dåliga sida.

Tex du söker jobb på Skansen och är rädd för elefanter. Du söker då jobbet för att lära känna elefanterna bättre och på så sätt även lära dig att bli god vän med dem. Du vill helt enkelt bemästra dina rädslor och ger dig in på det till 100 %.

Kommentera