Laga egen Sushi enkelt

Laga egen Sushi enkelt har aldrig varit lättare. Här brukar japanska diplomater äta sin lunch när det jobbar tillfälligt i Sverige under en längre period.

Just nu är jag i Aten Greklands huvudstad och när jag kommer hem ska jag laga egen sushi hemma. Jag har köpt precis allt det enda som saknas är risvin. Sedan ska jag bjuda hem mina svägerskor på lite Sushi. Jag har 3 fantastiska svägerskor som jag vet kommer att uppskatta min inbjudan. Jag ska då laga egen Sushi enklet och lära ut till er.

laga egen sushi
blogg sushi

Jag åkte med vännen Midia Hilmi till Stockholm för att hon skulle fotografera mig när jag fick 3D tatuerade ögonbryn. Midia sa något om Sushi som fick mig att se på Sushi som om det vore lite popcorn. Jag köpte nämligen 11 bitar och hon sa -tänk på att det nu bara är 11 tuggor du äter, därför kommer du inte att bli mätt. Jag kände att jag aldrig kommer att bli mätt så direkt efteråt köpte jag en korv med bröd också. Denna Sushi butik hittar du nära Tekniska högskolan i Stokholm nära Frejgatan 7.

blogg hemma sushi
Blogg laga sushi
laga egen sushi
Jag ska lära er hur man lagar egen sushi

Lär dig göra egen sushi

Utrustning:

  • Bambumattor (för att göra makirullar)
  • Vass kniv (för att filéa fisk och skära makirullar)
  • Ätpinnar
  • Porslin att servera på
  • Små fat till soja

(Eventuellt också: riskokare, bambu-fläkt till riset, fyrkantig japansk omelettpanna)

Steg 1: Laga egen Sushi Riset

Det första och viktigaste momentet är att koka riset. Bra kvalitet på riset är mycket viktigt. Notera att riset kokas i kastrull här. Du ska tvätta Sushiriset tills att vattnet är helt genomskinligt.

Basråvaror till Sushiris:

Det finns fyra olika kvaliteter av sushiris. Ichiban heter ett märke som anses bäst.

Mirin – japanskt risvin

Su – vinägern som används till sushiriset

Noriblad – torkat, pressat sjögräs

Gari – inlagd ingefära, färdigköpt eller hemmagjord

Wasabi – japansk pepparrot

Japansk soja

Sushiris:

Cirka 6 personer:

1. Skölj 8 dl sushiris av bästa kvalité noggrant, slå av sköljvattnet.

2. Mät upp 9 dl vatten i riskastrullen och låt riset stå i vattnet en halvtimme.

3. Koka upp riset på högsta värme och lägg på ett lock på kastrullen. Sätt samtidigt på en tom spisplatta på lägsta värme. När riset just kokat upp för du över kastrullen till den svalare plattan. Låt koka cirka 15 minuter.

4. Tag kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ytterligare 15 minuter.

Under tiden som sushiriset kokar:
Blanda 1 dl risvinäger, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och låt koka upp. Se till att sockret löser sig ordentligt. Låt vinägerblandningen svalna.

När riset är färdigt blandas den avsvalnade vinägern ner i riset med hjälp av en stor träsked. Alltsammans får sedan svalna i rumstemperatur på ett stort träfat eller plast.

Vill man ha lite extra finish på sushiriset ska man helst fläkta det så att avsvalningen påskyndas. I Japan använder man en bambufläkt eller solfjäder, men en kökshandduk går också bra. Riset ska vara 37 grader när själva sushiproduktionen sätts igång.

Steg 2: Tillbehören

Det enklaste är om du köper färdigskuren sushifisk som finns att köpa i frysdiskarna på många asiatiska specialbutiker.

Kortfattat kan vi berätta att det gäller att köpa absolut pinfärsk fisk av yppersta kvalité. Fisken skärs sedan i lämpliga bitar tvärs över fibrerna i köttet för att få så mjälla och lättuggade bitar som möjligt. Den populära tigerräkan ska träs upp på bambupinnar och kokas i en lag av bland annat saké, risvinäger, vatten och salt.

Förslag på tillbehör:
Lax, tonfisk, tigerräkor, pilgrimsmusslor, vit fisk (som piggvar eller gädda), ål, ostron, sjöborre, bläckfisk,omelett, fiskrom, gurka, avokado, rättika, rökt eller kokt skinka, rostbiff

Så här ska du laga egen Sushi Nigiri:

Ha en skål med kallt vatten till hands och en handduk att torka av fingrarna på till hands.

1. Är du högerhänt doppar du högerhanden i vatten och tar upp en risklump i handflatan. Den färdiga kudden ska vara något större än en valnöt, cirka 4-5 centimeter lång, 1,5 centimeter hög och 1,5 centimeter bred.

2. Krama så kudden lätt genom att vika fingrarna över risbollen några gånger. Snurra risklumpen och upprepa kramningen ett par gånger. Det är viktigt att riset inte blir för hårt pressat.

3. Tag en liten mängd wasabi på höger pekfinger. Fatta fiskbiten (eller räkan eller vad du nu vill lägga på toppen av sushin) i vänster hand, stryk ett tunt lager wasabi på undersidan av fiskbiten och placera den ovanpå riset.

4. Kläm till sushibiten lite lätt så att riset formar sig efter fisken. Mängden wasabi kan du själv anpassa efter tycke och smak. Upprepa proceduren med alla tillbehören. Har du gjort en tunn japansk omelett som du vill använda till sushin ska det inte vara wasabi på den biten.

Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, kokta tigerräkor, hälleflundra, rökt ål, pilgrimsmussla, omelett.

Så här ska du laga egen sushi Maki:

Här behöver du en bambumatta, makizu, som finns att köpa på asiatiska specialaffärer. Den brukar också följa med om du köper små sushi-kit som finns i välsorterade mataffärer, titta i hyllorna för asiatiska specaliteter.

1. Placera ett noriark på bambumattan. Nori består av pressat, torkat sjögräs och är mycket nyttigt.

2. Ovanpå norin lägger du ut ett jämt lager ris, cirka 1 cm tjockt. Tryck sedan till riset så att det blir cirka 0,5 cm.
OBS! Den översta delen av noriarket, cirka 1-1,5 centimeter, ska inte täckas med ris. Den tomma delen behövs för att försluta sushirullen.

3. Mitt på riset stryker du sedan ett streck med wasabi. Placera ditt tillbehör mitt på riset – som kan vara smala strängar av lax, långa gurkstavar, avokadostrimlor, krabbkött eller annat.

4. Nu skall hela noribladet rullas ihop, det är här bambumattan kommer in i bilden och det är dags att koncentrera sig på allvar. Använd mattan för att snurra ihop hela rullen, tryck lätt längs med då och då.

5. Stryk slutligen den tomma överkanten av noribladet med vatten, detta fungerar som limning och är väsentligt för att rullen ska hålla ihop.

6. Låt rullen ligga tills det är dags att servera. Börja då med att dela den på mitten och skär sedan i centimetertjocka skivor. Eventuellt får kantbitarna kasseras om de inte blir fina.

Så gör du en omvänd makirulle:

En rolig variant på makirulle är att göra en omvänd historia med noriarket inlindat och riset på utsidan.

Gör så här:

1. Börja med att klä in bambumattan i plastfilm.

2. Strö sedan rostade sesamfrön över plastfilmen. Lägg ett lager ris ovanpå sesamfröna.

3. Klipp av 2-3 centimeter av på längden av noriarket och placera det ovanpå riset, i nederkant av riset. Riset skall sticka upp 2-3 centimeter ovanför algarket.

4. Stryk sedan en sträng wasabi i mitten av noriarket, lägg på ingredienser efter tycke och smak. Rulla ihop.

Kommentera