Kalcium ökar ämnesomsättningen

Du kan gå ner fem kilo med kalcium per år – utan att banta. Se bara till att få i dig tillräckligt med kalcium.

Kalcium

Det är som ett naturligt bantningspiller.
– Tillskott av kalcium ger dubbel effekt, både minskat näringsupptag och ökad energiförbrukning, säger näringsexperten Fredrik Paulún*.

Du behöver inte motionera mer än tidigare. Inte börja laga krånglig mat. Det enda som behövs är mer kalcium – antingen genom maten eller som kosttillskott.

Lite som ett GI-piller
– I olika studier har man sett att mängden kalcium i kosten står i relation till kroppsvikten. Det finns självklart undantag, men överviktiga människor som får ett tillskott av kalcium, ungefär ett gram om dagen, tappar vikt, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.


Samma effekt

Ett kalciumtillskott kan ge samma effekt som läkemedel för viktminskning. Men det behövs inget recept.
– Kalcium minskar upptaget av fett i tarmen. Mer kalorier går alltså ut i toaletten och mindre går ut i fettcellerna, säger Fredrik Paulún.
Dessutom förmår kalcium fettcellerna att bränna mer fett. Att ämnet är bra för benstommen och anses skydda mot tjocktarmscancer är bonuseffekter man får på köpet.


Långsiktigt

I de studier som gjorts, bland annat i USA, har personer som fått kalcium gått ner fyra till fem kilo per år.
För den som är otålig och vill se resultat snabbt kan det bli jobbigt. Men Fredrik Paulún ser den långsamma viktnedgången som en fördel:
– Då har kroppen tid att anpassa sig till den nya vikten. Det lagras också en del gifter i kroppsfettet och det är bra om dessa frigörs långsamt.

Jag vet ej hur mycket kalcium man bör ta för att få bra effekt. Jag tänker i varje fall be min läkare skriva ut det om det är möjligt. Jag vet att jag förut har fått något utskrivet och minns tyvärr ej vad det var för tillskott. Jag ska göra ett nytt försök har just nu flera kg jag vill bli av med.

Kommentera