Hur startar man ett aktiebolag?

Nu är det på tiden att jag bloggar om hur jag gick till väga för att starta aktiebolag.

starta aktiebolag
Anledningen till att jag startar flera bolag är för att ha råd att shoppa mer.

Som ni säkert vet så driver jag tre olika bolag.

Organic Investment AB

Digimatic Partners AB

Ricotta HB

Jag har delägare i alla bolagen utom Organic Investment AB. Anledningen är att jag och min f.d delägare har valt att gå skiljda vägar. Jag kände att jag fick göra det mesta i bolaget och att hon inte helt enkelt inte hade tid för bolaget. Jag vill ha en delägare i Organic Investment AB för jag tror inte på ensamskap.

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som kan teckna avtal, ha anställda och äga saker. Ett aktiebolag blir en juridisk person i och med att det registreras hos Bolagsverket. När registreringen är helt klar får det också sitt organisationsnummer. Detta innebär att jag har 3 olika bolagsnummer för varje bolag jag driver.

Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats. Vi satsade 25 000 kr i var på Organic Investment AB så att vi nu har 50 000 kr i bolaget. Detta gjorde vi även på Digimatic Partners AB och då satsade vi 10 000 kr i var då vi är 5 delägare i bolaget.  Du kan använda aktiekapitalet till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget. När mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där du riskerar att bli personligt ansvarig och att få likvidera bolaget.  Vad man här menar att om du har förbrukat 25 000 kr och endast har kvar 25 000 så blir du personlig ansvarig. För att skydda aktiebolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet. Detta tycker jag känns tryggt med att starta AB.

Varje person som köper aktier i företaget kan också förlora de pengar som de satt in i företaget. Känns detta lite jobbigt för dig? Då kan du via

NVR (Nordiska Värdepappersregistret) få hjälp med föra aktiebok online.

 

Kommentera