Från norr till söder i en hyrbil

Man behöver inte vända blicken utomlands när man planerar en spännande semester. Det går lika bra att semestra i Sverige.

person holding steering wheel

(Källa: Unsplash.)

Man glömmer lätt bort hur stort Sverige faktiskt är. Vi kanske inte är så många som bor här, men vi är utspridda och det finns något att se i varje hörn såväl som i mitten. För att se så mycket som möjligt är ett bra alternativ att ta sig runt med bil. Och har man ingen egen bil, eller om bilen man har inte klarar av att köra längre sträckor, kan man vända sig till hyrbilguiden.se – Stockholm. I huvudstaden kan man både hämta sig en bil och man kan köra runt och upptäcka staden, som med skärgården, gamla stan och kusten är en av Sveriges vackraste. Stockholm är Nordens största stad och östkustens stora port. Det finns sevärdheter som även den som bor här kan fascineras av – allt från Skansen till Stockholmslott.

Innan resan

Det är mycket man ska tänka på innan man ger sig ut på äventyr i Sverige. Inte minst ska man bestämma vart man ska åka, eller i alla fall hur länge man ska vara borta. Vissa kanske vill ge sig iväg utan plan och se vart vägen leder, medan andra vill känna till några av anhalterna i förväg. Om man ska hyra bil måste man veta hur länge man ska vara borta, det är givetvis något som hyrfirman vill veta. All biluthyrning i Sverige inkluderar frikörsträcka, vilket betyder att man kan ta sig från östkusten till västkusten, till det kulliga norr och platta söder utan att man behöver betala extra för det. Samtidig ingår alla nödvändiga försäkringar och skatter. Det enda man betalar är hyravgiften och för bränslet.

maroon house near dock and mountain
(Källa: Unsplash.)

Det kan vara bra att tänka igenom valet av hyrbil noggrant, samtidigt som man kan se till att njuta lite extra . Ska man köra mycket på landsväg och i stadstrafik kan det räcka med en vanlig personbil. Men om du ska köra i naturen och kanske upp till fjällen bör bilen vara utrustad med fyrhjulsdrift och klara av terrängkörning bättre än den vanliga combin som körs i städerna.

Magiska platser

Sverige gömmer på flera pärlor som årligen lockar nationella som internationella turister. Man kan hitta berg och man kan hitta kritvita stränder. Man kan hitta moderna stadsdelar och man kan hitta historiska platser med anor från vikingatiden.

Om man tycker att det är för långt att köra från Stockholm till Smygehuk i Skåne eller till Ishotellet i Jukkasjärvi kan man flyga till en närliggande flygplats. Därefter kan man hyra en bil för att lättare ta sig runt i regionen man vill utforska. Luleå är en bra utgångspunkt för den som vill besöka nordliga städer som Boden, Haparanda eller varför inte staden i sig. Luleå har Norrlands största flygplats och är ett historiskt centrum i norra Sverige. Staden grundades på 1600-talet och Gammelstad Kirkeby, som ligger på en ö i Luleälven, finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är samtidigt en universitetsstad, så det innehåller allt som man kan förknippa med glada studenter.

aurora borealis over body of water during nighttime
(Källa: Unsplash.)

Norrland bjuder på flera platser man borde se någon gång i livet, för att inte tala om norrskenet. Men det gör även det övriga landet. Bara utanför Nacka ligger Stora Nyckelviken som anses vara Sveriges vackraste herrgårdsanläggning. Den byggdes av direktören för Ostindiska kompaniet och hela området är omgivet av ett naturreservat. Nere i Skåne hittar man Wanås skulpturpark som bland annat ställer ut konst av Rembrandt och Rubens, till och med av Yoko Ono. I Värmland ligger Selma Lagerlöfs barndomshem Mårbacka och i Varberg hittar man landets vackraste kallbadhus. Flera av platserna har en lång historia, och man vill både bevara den och förlänga den.

Tips inför resan

Du har bilen och du har en plan. Vad gör du nu? Jo, du tänker på de där småsakerna som kan göra hela resan. Bunkra upp bilen med godis och en termos med kaffe. Ha alltid med dig en flaska vatten eller två. Om du reser med barn, se till att det finns tillräckligt med underhållning! Ladda mobilen med diverse spellistor och ljudböcker, men lämna över låtväljandet till medpassagerarna. Det är nämligen förbjudet att köra med mobilen i handen.

Utöver det är det bara att ge sig iväg. Vem vet vilka perspektiv du kommer att få och inte minst vilka härliga minnen du kommer att skapa.

1 comment / Add your comment below

  1. Hej Anne,

    Så trevligt att du uppmärksammar skulpturparken Wanås Konst! Skulpturparken är ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar. Verk av Yoko Ono finns på plats men inte verk av Rembrandt eller Rubens – verk av dessa kan ses om man stannar till i Stockholm och Nationalmuseet.

    Med vänliga hälsningar,
    Wanås Konst

Kommentera