De vanligaste orsakerna till att få en betalningsanmärkning

För att kunna ta ett lån gäller det att långivaren litar på dig, så att deras risk är minimal. Denna tillit kommer oftast via en kreditupplysning, som hjälper kreditgivaren att bedöma riskerna genom att se över hur du tidigare har skött din ekonomi.

Nedan har jag besök av Shabnam från Huddinge kommun som ville se mer av vår verksamhet. Vi gjorde en demo för henne och drack afternoon tea. Som företagare är det viktigt att inte ha betalningsarnmärkningar för då blir det illa.

En sådan kreditbedömning innehåller alltså främst information om dina ekonomiska förhållanden, men kan även innehålla personliga uppgifter så som din ålder och om du är gift eller ej.

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar så kan det bli svårare att få ett lån eller köpa något på avbetalning. Om du å andra sidan har eller har haft flera utstående krediter och alltid betalar dem i tid så kan det ge ett positivt intryck och göra det lättare att ta ett lån. För att hålla ekonomin städad och din kredit fläckfri så gäller det alltså att betala alla räkningar och fakturor i tid – men vilka är de vanligaste orsakerna till att få en betalningsanmärkning?

Så här fin ser vår afternoon tea ut.

 

Obetalda underhållsbidrag

Underhållsbidraget är den summa som en förälder betalar till den andra om barnet bara bor hos denne. Detta är faktiskt den vanligaste orsaken till att man får en betalningsanmärkning. När den underhållsskyldiga inte kan betala så betalar staten underhållet, vilket blir till en skuld som den underhållningsskyldige föräldern måste betala till försäkringskassan.

Obetald TV-avgift

Vill du också ha en snigel på ögat? Snart kommer den separata TV-avgiften att avskaffas och ersätts av en särskild skatt. Det kanske innebär att den här anmärkningsorsaken försvinner inom en snar framtid, men just nu är det en av de vanligaste anledningarna. Kanske är det för att många inte har lust att betala för SVT och SR när det finns Netflix och HBO? Vem vet?

Obetalda studiemedel

Det händer, väldigt ofta, att folk ber om maxbidraget för studier för att sedan plugga betydligt mindre, ha för hög inkomst eller hoppa av helt och hållet. Då kan man bli återbetalningsskyldig och hela återkravet ska betalas tillbaka på en gång, senast den dag som står på inbetalningskortet. Det kan bli knepigt, så i vissa fall kan man få en betalningsplan för att dela upp betalningen – men det är betydligt bättre att undvika det från början.

Obetald parkeringsbot

Ja, det är faktiskt obetalda parkeringsböters som hamnar på fjärde platsen. Det brukar inte vara några enorma summor, så det är inte värt att åka på en betalningsanmärkning för. Se till att betala dem i tid

Vad kan man göra åt saken?

Har du redan åkt på en eller flera anmärkningar så är inte hoppet ute för det. En notering ligger kvar i max tre år, förutsatt att skulden betalas tillbaka. Om du har flera utstående krediter så är det smart att samla alla till ett enda privatlån via exempelvis Lånemäklaren, så att du bara har en enda amortering och ränta att betala varje månad. Sedan är det bara att betala den i tid varje månad och på så vis förbättras din ekonomi och kredit avsevärt med tiden.

Kommentera