Bloggföreläsning Hur tjänar man pengar på att blogga

Jag och min kollega åkte i väg till Hera Hub Sweden och träffade dess VD för att föreläsa om hur man bloggar hos oss på Delacay.com

Hur tjänar man pengar på att blogga? Vi på Delacay hjälper våra bloggare bli mer synliga på nätet och även hjälper till med sponsrade inlägg.

Reklam på bloggen

Många bloggare, framförallt de som ligger på lite större bloggplattformar eller tidningar/magasins hemsidor (t.ex. Delacay, Metro, Mama, Elle, Devote), får in pengar genom reklambanners som syns på bloggarna. Detta fungerar på samma sätt som det gjort i tidningar/magasin i alla tider. De skapar innehållet – företagen betalar för att få synas bredvid det. Kanske lite gammaldags men fortfarande något som används i stor utsträckning.

Att bloggare har många besökare och dessutom rätt bra koll på exakt vilka som läser gör det attraktivt för företag att annonsera där, då de vet ganska exakt hur många och vilka målgrupper som nås av reklamen. De kan sen betala per visning, per klick eller per köp. Hos oss på bloggportalen Delacay lär vi ut mer.

Google (som också äger Youtube) har jobbat väldigt länge med att sälja reklamtjänster där de säljer och skickar ut annonserna och de som skapar innehåll kan låta det visas i samband med sitt innehåll och tjäna pengar på det viset.

Blogga för en tidning/plattform

Många stora bloggare har “köpts” av magasin och tidningar (exempel: Helena Magdalena Ivekrans bloggar på Delacay, Underbaraclara bloggar på Amelia, Elsa Billgren på Elle, Sandra Beijer på Metro och Blondinbella på Unitet influencer).

Affiliate-länkar

Affiliate-marknadsföring är en typ av samarbete där bloggaren som skriver om en produkt använder spårningslänkar så att de sedan kan få provision på det som läsarna köper när de klickat på länken. Det är prestationsbaserat och är ett sätt för bloggare att kunna få betalt för produkter de använder ofta, gillar, tipsar om och liknande.

Linda Hörnfeldt på Better bloggers har skrivit ett jättebra inlägg om hur affiliate funkar här >>

Sponsrade inlägg och samarbeten

Om reklam och annonser är det lite mer gammaldags och traditionella sättet att få betalt för att blogga så är sponsrade inlägg och betalda samarbeten det nya heta! Inte bara inom influence marketing utan även i tidningsbranschen.

Det funkar helt enkelt så att en bloggare, i det här fallet, startar ett samarbete med ett företag och skapar innehåll som på ett eller annat sätt gynnar företaget som betalat för det. Det kan vara att visa hur en viss matvara kan användas genom att ta fram, fota och publicera ett recept. Eller att visa hur en skönhetsprodukt kan användas i en sminktutorial.

Många bloggare får också skriva om spel marknaden dvs Casino och få betalt. Många av dessa företag är utomlands och då betalar utländska företag inte skatt i Sverige. Hur detta går till är jag lite osäker på fortfarande.

tjäna pengar på blogg
Vi ville lära Sophie Renemar hur man kan tjäna pengar på blogg

Bloggföreläsning om att tjäna pengar på blogg

Bloggföreläsning om att tjäna pengar på blogg

Blogga för utländska företag

Den här typen av marknadsföring har fått en hel del kritik – vilket framförallt handlar om när det inte tydligt framgår att det rör sig om betalda samarbeten. I de fallen är det lätt att som läsare/konsument av innehållet känna sig lurad – vilket sänker trovärdigheten både för innehållsskaparen men också hela branschen.

Kommentera