Afternoontea med fina tekannor

Har du någonsin tagit tag tekannor som har varit lätt som en fjäder? Jag tror att du inte riktigt förstår vad jag menar med att en tekanna kan faktiskt vara så lätt att du knappt känner tyngden av den.

Jag var på afternoontea på Kyrkans hus i Uppsala hos Cajsas kök och där glömde jag tydligen locket till en av dessa tekannor som jag tog med mig. Ska förbi där i morgon och hämta den innan mitt möte med en gäst från Sigtuna.

Nedan ser du hur fina tekannor som helst från märket London Tea Exchange som är ett varumärke från London. Nu finns detta företag även i Sverige och du kan beställa dessa tekannor på deras hemsida för endast 295 kr.

Tekannor i Borosilikatglas för att de ska vara så lätta som möjligt. De har genomskinliga kannor i värmebeständigt glas.

Afternoon Tea historia

I början av 1800-talet, när dagens måltider endast var två, var det vanligt att man började känna sig sugen på något litet under eftermiddagen. Detta upplevde Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford, som ett så stort problem att hon började dricka en kopp te och äta en mindre smörgås eller en bit tårta sent på eftermiddagen. Även 7 sorters kakor kan man också se när man bjuder på afternoon tea. När hon sedan började bjuda in sina vänner på afternoon tea blev det snabbt en trend som spred sig genom samhället.

För de lägre samhällsklasserna blev afternoon tea populärt efter den industriella revolutionen där arbetarna kom hem efter en lång arbetsdag och förväntade sig något varmt och närande.

För att skapa den korrekta miljön behöver du ett kakfat med flera våningar. Detta ska stå på bordet som en mittpunkt och dra åt sig sugna blickar.

Vilket te dricker man då?

Klassisk serverar man något svart te, såsom Earl Grey eller ett svart Ceylonte, men även mer parfymerande smaker såsom kamomill och mint är vanligt. Vilka man väljer att servera beror ofta på vilken typ av tilltugg man valt. Exempelvis kan det milt citrussmakande Earl Grey paras väl med scones och madeleinekakor och de blommiga smakerna av kamomill går väl ihop med bären i en Victoria sponge cake.

Grädden först eller sylten?

Scones är något av det mest brittiska som finns. Till det serveras vispad grädde och olika sylter och marmelader. En alltid pågående debatt är huruvida grädden eller sylten ska bres först. Jag kan här personligen tillägga att om folk tror att denna debatt är av vikt så saknar de både liv och en mening med sina liv. Det finns inga sådana regler för alla regler här i livet är mänskligt påfund.

Kommentera